HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Weststellingwerf ondertekent handvest Charter for Walking

Weststellingwerf ondertekent handvest Charter for Walking (09-11-2018)

Dit item is verlopen op 09-12-2018.

Wethouder Jack Jongebloed ondertekende vrijdag het Charter for Walking, een internationaal handvest voor lopen. Ook Provincie Fryslân en andere Friese gemeenten zetten hun handtekening.

Lopen en wandelen moet in Fryslân nog aantrekkelijker worden. Voetgangers moeten overal kunnen komen en er moeten goede voorzieningen zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben gedeputeerde Michiel Schrier en de wethouders van de Friese vasteland-gemeenten vandaag het Charter for Walking ondertekend. Dat gebeurde in het Verkeers Educatie Centrum in Drachten. Met dit manifest willen zij zich hard maken voor de belangen van voetgangers en wandelaars.

“Als provincie vinden wij wandelen belangrijk. Het is goed voor de gezondheid en goed voor het milieu”, stelt gedeputeerde Michiel Schrier. “Met dit manifest stimuleren wij het wandelen in de provincie en dragen we ook nog eens bij aan de verkeersveiligheid.”

De gemeente Weststellingwerf doet vanuit verschillende beleidsvelden al veel om het lopen te bevorderen.  De doelstellingen van Charter for Walking sluiten aan bij de inzet van Weststellingwerf.

Wethouder Jack Jongebloed: “Met het ondertekenen van het handvest bevestigen wij dat we ons inspannen voor de belangen van voetgangers in onze gemeente. Dat doen wij door zorgvuldig beheer van onze wegen en voetpaden, een goed netwerk van looproutes, minder hinder en gevaar voor rijverkeer en de ontwikkeling van een loopcultuur.”

Charter for Walking sluit ook aan bij de doelstellingen van het lokaal gezondheidsbeleid van de gemeente. Zo ondersteunt een aantrekkelijke, uitdagende, toegankelijke wandelomgeving de JOGG- themacampagne ´Gratis Bewegen´.

Wandelen wereldwijd stimuleren

Het internationale handvest Charter for Walking van de organisatie Walk21, is een pleidooi om lopen en wandelen wereldwijd te stimuleren en te faciliteren. Het onderstreept het belang van lopen in diverse opzichten. De organisaties MensenStraat en Wandelnet roepen iedereen op om te ondertekenen. Grote gemeenten zoals Eindhoven, Tilburg en Zoetermeer gingen ons al eerder voor.

Te voet overal kunnen komen

Charter for Walking wil er ook voor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen te voet overal kunnen komen. Openbare gebouwen en het openbaar vervoer moeten goed met elkaar verbonden zijn. Het is belangrijk dat er een veilig en aantrekkelijk netwerk van looproutes komt dat toegankelijk is voor iedereen.

Ondertekening Charter for Walk

Handvest