Gemeente Weststellingwerf wil Oldeholtpade groener inrichten. Dat is onder andere goed voor de biodiversiteit. Op 14 en 16 september organiseerde de gemeente een informatiebijeenkomst over het project Dorp, landschap en biodiversiteit voor inwoners van Oldeholtpade. Ook presenteerde de groencommissie van het dorp haar plannen.

‘‘Een dorp groener inrichten kan alleen met behulp van inwoners. Met het project Dorp, landschap en biodiversiteit stimuleren we inwoners om hun erf en tuin groener in te richten. Het is goed om te zien dat hier vanuit het dorp veel interesse voor is. Er kwamen in totaal 55 inwoners naar de informatiebijeenkomsten’’, vertelt wethouder Mariska Rikkers.

Project Dorp, landschap en biodiversiteit

Inwoners die deelnemen aan het project kunnen via de gemeente met een kleine eigen bijdrage planten en nestkastjes bestellen voor hun erf en tuin. Gemeente Weststellingwerf wil met het project ervoor zorgen dat er minder stenen en meer groen komt op erven en tuinen, langs wegen en paden en op openbare plekken. Bijvoorbeeld door bloemenmengsels te zaaien, voorjaarsbloembollen te planten en nestkasten op te hangen. Hierdoor vergroot de biodiversiteit. Dit trekt meer insecten en vogels aan. Zij zorgen voor een natuurlijke bestrijding van plaagdieren, zoals de eikenprocessierups. Daarnaast zorgt een groener ingericht dorp voor meer verkoeling tijdens warme zomerdagen. En bij extreme regenbuien kan regenwater beter weglopen. Dit voorkomt wateroverlast.

Plannen groencommissie Oldeholtpade

Leo Westenbroek en Peter de Vries presenteerden tijdens de bijeenkomsten het plan Biodiversiteit Oldeholtpade. Het plan bestaat uit 10 locaties waar de biodiversiteit vergroot kan worden. Een van de locaties is de Buitenkamp. Hier zijn mogelijkheden om bloemenmengsels in te zaaien in plaats van gazon. Daarnaast wil de groencommissie fruitbomen planten en een bloemenmengsel inzaaien aan de Gortheweg. De plannen van de groencommissie zijn door en voor inwoners van Oldeholtpade bedacht. De aanwezige inwoners reageerden hier enthousiast op. In samenwerking met de gemeente worden de ideeën verder uitgewerkt. Een aantal plannen worden dit jaar nog uitgevoerd. Inwoners van Oldeholtpade die willen helpen om de plannen verder uit te werken of om mee te helpen met het onderhoud van het groen, kunnen zich aanmelden bij de groencommissie van het dorp.