HOME  |  Inwoners  |  Afvaltips en -regels

Afvaltips en -regels

Welkom op deze webpagina.
 1. Voorkom vastvriezen van groen afval
 2. Klep dicht!
 3. Persoonlijke afvalkalender
 4. Plaatsen containers aan de weg
 5. Grijze en groene container
 6. Grof afval mag niet in de containers
 7. De witte waarschuwingskaart

1: Voorkom vastvriezen van groen afval

In de winter kan het afval in de groene container vastvriezen. Dit kan problemen geven bij het legen. Verpak daarom vochtig afval zoveel mogelijk in een krant. Een krant of een lege eierdoos op de bodem van de container helpt ook. Stamp de inhoud van de groene container niet te veel aan. En plaats de container bij voorkeur op een beschutte plaats en zo mogelijk de nacht voor lediging binnen.

Sfeerafbeelding, Voorkom vastvriezen van groen afval

2: Klep dicht!

Doe de klep van uw container dicht. Zo waait er geen rommel op straat en is er goed overzicht tijdens het legen. Prop uw container dus niet te vol. Zet geen dozen, zakken of ander afval naast uw container, dit nemen we niet mee. De overvolle container op onderstaande foto is dus een voorbeeld van hoe het niet moet. 

Sfeerafbeelding

3: Persoonlijke afvalkalender

Op uw persoonlijke afvalkalender staat wanneer wij uw containers legen. Zet uw container op de dag dat deze geleegd wordt vanaf 7.30 uur op de daarvoor bestemde plaats. Om beschadiging en vermissing te voorkomen, kunt u het beste zo snel mogelijk nadat de container geleegd is, deze weer terughalen (uiterlijk 21.00 uur). De persoonlijke afvalkalender is ook online te raadplegen. 

Sfeerafbeelding

4: Plaatsen containers aan de weg

Plaats de container aan de weg op de daarvoor bestemde plaats, met de wielen van de weg af. Houd een afstand van 30 cm (één stoeptegel) aan tussen de beide containers. Zo kunnen de grijpers van de vuilniswagen de containers goed oppakken en weer terugzetten. Zet de containers in één rechte lijn, twee aan twee naast elkaar (zie de foto hieronder).

Sfeerafbeelding

5: Grijze en groene container

U heeft de beschikking over een grijze en een groene container. Zorg dat u het afval op de juiste manier gescheiden aanbiedt. Om afval te kunnen hergebruiken of om te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen, moet het gescheiden worden ingezameld.

In de groene container leegt u:

 • Schillen en resten van groente, fruit en aardappelen;
 • Alle etensresten, vlees- en visresten;
 • Koffiefilters, theezakjes en theebladen;
 • Mest van huisdieren (geen kattenbakkorrels);
 • Klein snoeiafval;
 • Snijbloemen en kamerplanten;
 • Eierschalen, doppen van pinda’s en noten;
 • Gras, stro en bladeren. 

In de grijze container leegt u:

 • Sap- en melkpakken
 • Blik
 • Overig huishoudelijk afval

Sfeerafbeelding

6: Grof afval mag niet in de containers

Grof afval, zoals bouw- en sloopmaterialen, leegt u niet in uw containers. De vuilniswagen kan hierdoor beschadigd raken. De chauffeurs zijn scherp op de inhoud van de containers. Met een ingebouwde camera kunnen zij in de gaten houden wat er in de wagen terecht komt (zie de foto hieronder). Riskeer niet dat uw container niet geleegd wordt. Grof afval biedt u aan op het afvalbrengstation, Aan de Schipsloot 28 te Wolvega, ingang Frisaxstraat. Voor de openingstijden en meer informatie kijkt u op www.weststellingwerf.nl/afvalbrengstation.

Sfeerafbeelding

7: De witte waarschuwingskaart

Als u uw container verkeerd aanbiedt, bijvoorbeeld niet op de goede plek of te vol, dan legen wij hem niet. U vindt dan een witte waarschuwingskaart aan de container. Daar staat op wat er mis is.Houd de regels voor het aanbieden van uw container in acht en loop niet het risico op onderstaande witte kaart. Alle regels rond het juist aanbieden van uw afval kunt u op deze website vinden.

Sfeerafbeelding