HOME  |  Inwoners  |  Alcohol en jongeren: de rol van ouders en verzorgers

Alcohol en jongeren: de rol van ouders en verzorgers

Nix18 logo

Uw kind loslaten in het uitgaansleven is niet altijd even makkelijk. Er vooraf goed over praten al helemaal niet. Toch is praten de sleutel om bij uw kind de effecten van alcohol onder de aandacht te brengen en daarover afspraken te maken. Doe dit dan ook op een rustig moment en luister naar de verwachting van uw tiener. Met zijn leeftijdsgenoten heeft hij misschien allang wel gepraat over hoe lekker alcohol kan zijn. Luisteren is dus heel belangrijk.

Praten betekent niet dat er discussieruimte is over bijvoorbeeld de leeftijdsgrens waarop alcohol mag worden genuttigd. Die staat wettelijk vast. Wel heeft het effect om de gezondheidseffecten op korte termijn te bespreken, zoals slechte sportprestaties of schoolresultaten. Die maken meer indruk dan de effecten op lange duur.

In gesprek gaan heeft het meeste effect als u hier vroeg mee begint en het niet te vaak herhaalt. Kaart alcohol gerust aan rond het twaalfde levensjaar van uw kind. Dit wordt makkelijker als er een aanleiding is, zoals bijvoorbeeld een feestje of een tv-programma. Na deze leeftijd krijgt de omgeving steeds meer invloed en u minder.

Spreek af wat de consequenties zijn van het overschrijden van afspraken over drinken en houd u daar ook aan. Ook alcohol voor een keertje of alleen als uw kind het thuis drinkt, zijn af te raden uitzonderingen. Daarnaast doet goed voorbeeld goed volgen.

Kijk ook eens naar het volgende filmpje https://youtu.be/poeOfUIF2BE

Natuurlijk mag u ook contact opnemen met de gemeente als u vragen heeft. Of misschien heeft u wel goede tips, laat het weten. U kunt mailen naar info@weststellingwerf.nl of bellen naar 140561.