HOME  |  Inwoners  |  Burgernet

Burgernet

Weststellingwerf is een Burgernetgemeente. Hieronder leest u meer over Burgernet en wat het voor u kan betekenen.

Wat is Burgernet?

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start een Burgernetactie op, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of vermist kind.

Op basis van een goed signalement krijgen Burgernetdeelnemers een gesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Klik dan hier.

Banner met de tekst, laat van je horen met burgernet

Waarom Burgernet?

Wonen en leven in een veilige omgeving: dat vindt u toch ook belangrijk? De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. In uw eigen buurt kunt u zelf ook veel doen om uw leefomgeving prettig te houden. Veel mensen doen dit al: door een praatje te maken of door de eigen straat schoon te houden. De gemeente en politie werken graag nog beter samen met de bewoners. Daarom is er Burgernet. Door uw ogen en oren te gebruiken, kunt u direct helpen uw leefomgeving veiliger te maken.

Wanneer wordt Burgernet ingezet?

Bij dringende zaken, waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • diefstal of inbraak;
  • doorrijden na een aanrijding;
  • tasjesroof;
  • geweld;
  • vermiste personen.

Hoe werkt Burgernet?

De meldkamer van de politie ontvangt een melding. Politie wordt op de melding afgestuurd. Bij een duidelijk signalement schakelt de centralist op hetzelfde moment Burgernet in en geeft een bericht door aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding: "Hier volgt een oproep voor Burgernet. Wilt u uitkijken naar -duidelijk omschreven persoon of voertuig- en wilt u bij het zien van persoon of voertuig gratis terugbellen naar 0800- 0011." De deelnemers ontvangen deze oproep als gesproken bericht op hun (mobiele) telefoon of als tekstbericht per SMS.

Aan de hand van de door Burgernetdeelnemer(s) gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer ook Burgernetdeelnemers in aangrenzend gebied inschakelt. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Aanmelden

Aanmelding kan op twee manieren:

  • via www.burgernet.nl
  • Via Burgernetapp (gratis te downloaden in Aap-store en Play-store). Zo kunt u met uw smartphone altijd en overal meehelpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen. Voor het gebruik van de app maakt het niet uit of wel of geen deelnemers van burgernet. Op het moment dat er een Burgernetactie is in het gebied waar u zich op dat moment vindt, krijgt u een actiebericht. Met informatie over Burgernetacties kunt u bellen met het gratis alarmnummer 112. Er worden geen locatiegegevens van Burgernetapp-gebruikers bijgehouden.