HOME  |  Inwoners  |  Cybercrime

Cybercrime

sfeerafbeelding cybercrime

Wat is cybercrime?

Cybercrime heet ook wel computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Cybercrime is een misdaad dat gepleegd is met bijvoorbeeld een computer, tablet of een mobiele telefoon. Maak jij gebruik van één van deze apparaten, of een ander apparaat met een processor? Dan kan je te maken krijgen met cybercrime.

Welke vormen van cybercrime zijn er?

Er zijn verschillende vormen van cybercrime. Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om slachtoffers te maken. Op dit moment zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime phishing, ransomware, helpdeskfraude en aankoopfraude.

Ben jij slachtoffer van cybercrime? Doe aangifte!

Ben jij slachtoffer geworden van cybercrime? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Bij online oplichting of fraude kan je online aangifte doen. Wil je aangifte doen van een andere vorm van cybercrime? Dat kan alleen op een politiebureau. Maak een afspraak via 0900 – 8844 of bij het politiebureau bij jou in de buurt. 

Meer informatie

Op zoek naar meer informatie? Via de onderstaande websites vind je meer informatie over cybercrime en de meest voorkomende vormen van computer criminaliteit.

Phishing

Phishing
Phishing is een vorm van digitale oplichting. Hierbij proberen criminelen je naar een valse website te lokken om daar jouw bank- of andere inloggegevens te achterhalen. Phishing kan via e-mail, sms of WhatsApp.

Wat kan jij doen om phishing te voorkomen?

Lees hier meer over “phishing” en tips om phishing te voorkomen.

Ransomware

randsomeware
Ransomware is Engels voor gijzelsoftware. Dit betekent dat criminelen jouw computer blokkeren, of meerdere bestanden op je computer vergrendelen. Hierdoor heb je geen toegang meer tot jouw persoonlijke bestanden. Om weer toegang te kunnen krijgen tot je computer, moet je geld betalen (vaak bitcoins).  

Wat kan jij doen om ransomware te voorkomen?

Lees hier meer over ransomware en tips om ransomware te voorkomen.

Aankoopfraude

aankoopfraude
Aankoopfraude is een vorm van internetoplichting. Bij aankoopfraude koopt iemand een product (of dienst), waarbij de koper geld overmaakt, maar het product niet ontvangt. Vaak gaat dit bijvoorbeeld via marktplaats.

Wat kan jij doen om aankoopfraude te voorkomen?

Lees hier meer over internetoplichting en tips hoe je internetoplichting kunt voorkomen.

Helpdeskfraude

helpdeskfraude
Bij helpdeskfraude doet iemand zich voor als een medewerker van een software bedrijf, bijvoorbeeld Microsoft. Deze vorm van cybercrime is ook bekend onder de naam “Microsoft scam” of “tech support scam”. De fraudeurs zeggen aan de telefoon dat jouw computer een virus heeft of dat je computer is gehackt. Tegen betaling willen zij het probleem voor jou oplossen.

Wat kan jij doen om helpdeskfraude te voorkomen?

Lees hier meer over helpdeskfraude.