HOME  |  Inwoners  |  Inbraakpreventie

Inbraakpreventie

Inbraak preventie

Maak het inbrekers niet te makkelijk!

De gemeente wil het aantal woninginbraken in Weststellingwerf terugdringen. Let tijdens de donkere dagen en de vakantieperiode dan ook extra op! Dit is de tijd waarin veel inbrekers toeslaan. Bewoners zijn tijdens vakantieperiodes ook vaker van huis. Dé ideale gelegenheid voor inbrekers om je huis binnen te gaan. Ga je een avondje weg? Doe dan de lichten aan, de deuren op slot en bel 112 bij verdachte situaties. 

Wat doen wij vanuit de gemeente:

Wat doen wij tegen woninginbraken?

Samen met diverse partners, zoals de politie, woningcorporaties, maar ook plaatselijke belangen en wijkverenigingen werken wij aan een veilige woonomgeving voor de bewoners van Weststellingwerf.

Digitale reclame zuilen

Op gepaste dagen en tijdstippen attenderen wij de binnenrijdende Wolvegasters op het risico van woninginbraken. Met name tijdens woninginbraken acties en tijdens de feestdagen is dit het geval.

Besmettingsbrief

De gemeente verspreidt ook besmettingsbrieven. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer er is ingebroken is, de vergelijkbare en omringende huizen een verhoogd risico lopen op een inbraak. Inbrekers zijn immers op de hoogte van de te halen buit, de huisindeling, de vluchtroutes en het hang- en sluitwerk. In samenwerking met de politie worden er brieven verspreidt naar huizen die een verhoogd risico lopen. Op deze manier worden omwonenden alert en kunnen ze zelf maatregelen nemen.

Buurtpreventie whatsapp

Whatsappgroepen richten zich op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde straat, wijk, buurt, dorp of stad.

Camera in beeld

De beelden van de camera’s bij bedrijven of woningen kunnen de politie helpen bij de opsporing naar de dader(s) van bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak. Hiervoor is het project ‘Camera in beeld’ opgezet.

Inbraakpreventie-avond

Ex-inbreker Evert Jansen (bekend van de AVRO De Inbreker) geeft u tips hoe u de inbrekers buiten houdt. In de middag loopt de ex-inbreker door uw wijk en maakt foto’s van wat hem opvalt. Afhankelijk van lokale ondernemers kunt u bij deze avond met korting inbraakpreventieartikelen aanschaffen.

Voetjes actie

We bieden plaatselijke belangen, wijkverenigingen en georganiseerde straten de mogelijkheid om een voetjesactie te houden. In koppels gaan woningcorporaties, burgers, politie en ambtenaren de wijken in om witte voetjes achter te laten bij huizen waar de deuren en fietsen niet op slot stonden. Op het witte voetje staat de tekst; “deze voetstap had van een inbreker kunnen zijn”.

Boef in de Wijk

Boef in de Wijk combineert een anti-inbraakbijeenkomst met sociale media waardoor er een interactief spel ontstaat.