HOME  |  Inwoners  |  Stank en ongedierte in de gft-container? Dit kun je doen!

Stank en ongedierte in de gft-container? Dit kun je doen!

In de zomer kun je veel last krijgen van stank en ongedierte, zoals maden, in je groente-, fruit- en tuinafval (gft) container. Met deze 9 tips houd je jouw gft-container schoon:

  1. Houd de container droog. Leg een oude krant of stro op de bodem om te voorkomen dat afvalresten aankoeken.
  2. Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of groene zeep.  Dat voorkomt stank en aankoeken.
  3. Maden houden van een warme omgeving. Zet de container daarom bij voorkeur in de schaduw.
  4. Ventileren, door bijvoorbeeld een latje tussen de klep en de container te leggen. Daardoor wordt de bak niet zo broeierig.
  5. Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
  6. Lavendel werkt tegen een stinkende bak én tegen maden. Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. Je kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur.
  7. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Of laat vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst uitlekken voor je het in de container gooit.
  8. Laat gemaaid gras een dagje drogen voor je het in de container gooit.
  9. Het gebruik van composteerbare gft-zakjes voorkomt dat er gft in de groene container achterblijft en vermindert de kans op ongedierte. Bind de zakken wel goed dicht!

Ga je op vakantie? Laat je container bij langere afwezigheid dan leeg en schoon achter. Ook is het goed om te weten dat inbrekers soms containers gebruiken om op te klimmen. Berg je containers daarom tijdens je vakantie slim op!