De gemeente Weststellingwerf gaat zo snel mogelijk leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen uitbetalen. De gemeente wil zo de (financiële) druk op de gastgezinnen en vrijwilligers verminderen en de zelfstandigheid van de vluchtelingen vergroten. De gemeente loopt hiermee vooruit op de regeling voor het leefgeld voor vluchtelingen van de Rijksoverheid.

Hoeveel leefgeld krijgen de vluchtelingen?

Vluchtelingen die ingeschreven zijn in de Basisregistratie persoonsgegevens (BRP) krijgen € 260 leefgeld per maand om bijvoorbeeld eten en kleding van te kopen. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, krijgen daarnaast een maandelijks bedrag om een bijdrage te kunnen leveren aan de kosten die het gastgezin maakt. Deze wooncomponent is € 215 per volwassene en € 55 per minderjarige per maand. Het gastgezin zelf krijgt geen vergoeding.

Hoeveel vluchtelingen zijn er in de gemeente?

Op dit moment zijn ruim 70 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie persoonsgegevens (BRP) van Weststellingwerf. Een deel hiervan woont in de noodopvang bij De Steense. Zo’n 60 vluchtelingen wonen bij gastgezinnen. Er zijn ook groepen inwoners die samen een opvangplek hebben geregeld en opvang verzorgen. Burgemeester André van de Nadort: “Ik vind het geweldig dat zoveel inwoners voor de vluchtelingen uit Oekraïne klaar staan en hun huis en hun hart openstellen. Ook bij de noodopvang bij De Steense was en is de hulp van inwoners, ondernemers en vrijwilligers hartverwarmend. Het is mooi om te zien dat Weststellingwervers de handen uit de mouwen steken als de nood aan de man is.”

Hoe krijgen de vluchtelingen het leefgeld?

De vluchtelingen die ingeschreven zijn in de Basisregistratie persoonsgegevens (BRP) kunnen leefgeld krijgen. Het leefgeld wordt overgemaakt per volwassene of per gezin. Voor de uitbetaling hebben de volwassen vluchtelingen een IBAN-bankrekening nodig. Heeft een vluchteling nog geen IBAN-bankrekening? Dan is het belangrijk dit te regelen vóór het aanvragen van het leefgeld.

De vluchtelingen kunnen voor de aanvraag van het leefgeld een afspraak maken via 14 0561 of 0561-691234. Het leefgeld stopt wanneer de vluchteling uit Oekraïne betaald werk gaat doen.

Digitale nieuwsbrief

Weststellingwerf verspreidt iedere twee weken een digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een bundeling van berichten die op de website zijn verschenen. 

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief