De Lindesluis in Blesdijke, ook wel sassluis genoemd, is vernieuwd: de sluis heeft nieuwe deuren en remmingswerken gekregen en het voeg- en metselwerk is hersteld. Ook is er een damwand geplaatst. Wethouders Roelof Theun Hoen en Hanneke Zonderland plaatsten dinsdag 15 februari een informatiebord over de bijzondere geschiedenis van de monumentale keersluis. Daarmee is het project Lindesluis afgerond. Ook bedankten de wethouders Geert Lantinga, erevoorzitter Vereniging Historie Weststellingwerf e.o., voor zijn bijdrage aan het informatiebord.

‘‘De keersluis is niet meer in gebruik, maar heeft wel een belangrijke cultuurhistorie. Daarom zijn we blij dat we via de Regio Deal Zuidoost Friesland de mogelijkheid hebben gekregen om de sluis op te knappen. Zo houden we een bijzonder stukje geschiedenis van Weststellingwerf levend’’, vertelt wethouder Roelof Theun Hoen.

Bijzondere geschiedenis

Na de overstromingsramp van 3 en 4 februari 1825, werd in 1828 de Nieuwe Lindedijk aangelegd om meer overstromingen te voorkomen. In deze dijk werd een keersluis aangelegd om het water van de Zuiderzee tegen te houden. De schippers die over de Linde voeren, waren niet blij met de aanleg van de keersluis. Bij hoog water werd de keersluis meteen gesloten. Schippers moesten daardoor soms dagenlang wachten voor ze door konden varen. Daarom werd de keersluis in 1870, op aandringen van de schippers, omgebouwd tot schutsluis. Via een schutsluis kunnen boten in water met een ander waterpeil komen.

Bij het rechttrekken van de waterloop, ook wel de kanalisatie genoemd, werd de Linde veertig meter zuidelijker gelegd. In 1927 werd in deze nieuwe waterloop bij de doorkruising van de Nieuwe Lindedijk de nieuwe keersluis met een dubbele doorgang gebouwd. De bestaande sluis werd niet verwijderd maar gedempt. Onder de zoden in de tuin van de voormalige sluiswachterswoning is deze nog volledig intact terug te vinden.

Foto's: Lenus van der Broek