Bij de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die sinds 10 mei 1940 voor de vrijheid van ons land zijn omgekomen. Ook herdenken we alle mensen die door oorlogshandelingen of terreur in onder andere voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen.

In onze gemeente houden we herdenkingsbijeenkomsten in Wolvega, Noordwolde, Nijeholtwolde en Spanga. Bekijk hieronder per dorp het programma.

Programma Wolvega

19.25 uur: aanvang en verzamelen

Wil je bij de herdenking in Wolvega aanwezig zijn? Om 19.25 uur mogen belangstellenden zich verzamelen bij de ingang van de algemene begraafplaats (ingang Hortensiastraat). Tijdens de herdenking is er muzikale begeleiding van de Christelijke Brassband Euphonia.

19.35 uur – 20.30 uur: stille tocht en kransleggingen

We starten met een stille tocht langs de graven van burgers en militairen. De officiële kranslegging wordt daarna gedaan door burgemeester André van de Nadort. De kranslegging is bij de graven van de zeven geallieerden die op 16 december 1943 als bemanning van een bommenwerper zijn neergestort in de landerijen aan de Sas in Oldetrijne.

Familieleden van slachtoffers leggen daarna kransen en bloemen bij het Nederlands-Indië monument. Leerlingen van OBS De Tuindorpschool lezen een gedicht voor en leggen ook bloemen neer. Daarna is de officiële kranslegging bij het Nederlands-Indië monument.

Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

20.30 uur

Einde herdenking.

Programma Noordwolde

19.30 uur: aanvang en verzamelen

Wil je bij de herdenking in Noordwolde aanwezig zijn? Om 19.30 uur mogen belangstellenden zich verzamelen op het Tramhalteplein. Tijdens de herdenking is er muzikale begeleiding van muziekkorps De Woudklank.

19.45 uur – 20.30 uur: stille tocht en kranslegging

We starten met een stille tocht naar de begraafplaats. Hier staan monumenten ter nagedachtenis aan tien slachtoffers van de razzia op 29 december 1944.

De officiële kranslegging wordt gedaan door wethouder Hanneke Zonderland. Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

20.30 uur

Einde herdenking.

Programma Nijeholtwolde

19.00 uur: aanvang 

Wil je bij de herdenking in Nijeholtwolde aanwezig zijn? Om 19.00 uur mogen belangstellenden zich verzamelen bij het verzetsmonument aan de Stadburen nabij de spoorwegovergang. Tijdens de herdenking gaat Thijmen Krikke van de Christelijke Brassband Euphonia ‘The Last Post’ blazen. 

19.05 uur - 19.30 uur: officiële kranslegging 

De officiële kranslegging wordt gedaan door wethouder Mariska Rikkers. De kranslegging is bij het verzetsmonument. Dit monument is ter nagedachtenis aan de Friese verzetsstrijders Nicolaas Veldman, Roelof Algra en Marcel Leicer, die daar op 12 oktober 1944 zijn gefusilleerd. Ook leggen L. Baas namens het verzet, leerlingen van openbare basisschool De Lamer en het plaatselijk belang een krans neer bij het monument. Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

19.30 uur

Einde herdenking.

Programma Spanga

19.45 uur: aanvang en verzamelen

Wil je bij de herdenking in Spanga aanwezig zijn? Om 19.45 uur mogen belangstellenden zich verzamelen bij het monument aan de Zeedijk (tussen Slijkenburg en Schoterzijl). 

20.00 uur – 20.30 uur: officiële kranslegging 

De officiële kranslegging wordt gedaan door wethouder Mariska Rikkers. De kranslegging is bij het herdenkingskruis van opperwachtmeester Harmen Visser, die daar op 16 april 1945 door de Duitse SS is doodgeschoten. Leerlingen van De Aventurijn leggen ook een krans bij het monument. Tijdens de herdenking mag het publiek ook bloemen neerleggen.

20.30 uur

Einde herdenking. 

Digitale nieuwsbrief

Weststellingwerf verspreidt iedere twee weken een digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een bundeling van berichten die op de website zijn verschenen. 

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief