HOME  |  Column van de maand

Column van de maand

 • Hetzelfde en toch anders (door Jan Willem Tap)

  Jan Willem Tap

  van structuurplan naar omgevingsvisie

  Bijna twintig jaar geleden stelde Nieuwe Gracht in opdracht van de gemeente Weststellingwerf het Structuurplan 2015 op. Sinds afgelopen jaar werken we met veel plezier mee aan het opstellen van de opvolger van dat Structuurplan: de Omgevingsvisie Weststellingwerf. Twintig jaar is best een lange tijd, maar in die periode is één ding in elk geval hetzelfde gebleven. Weststellingwerf is nog steeds een prachtige gemeente, met afwisselende landschappen en fraaie dorpen. En met bewoners die graag meedenken over de toekomst. Maar daar komen we zo op.

  Meer info
 • Een nieuw begin voor Weststellingwerf (door Marleen van der Werff)

  Marleen van der Werff

  Weststellingwerf als koploper

  In de aanloop naar de nieuwe omgevingsvisie heeft de gemeente Weststellingwerf een nieuwe koers ingezet. Een koers die is gebaseerd op loslaten, vertrouwen, samenwerken en faciliteren. De regie voeren op hoofdlijnen in plaats van op details: niet de inhoud vastleggen, maar uitgangspunten en spelregels formuleren met als doel om bewoners meer ruimte te geven voor hun initiatieven. Gedurende mijn twaalfjarige loopbaan binnen ‘semi-overheidsland’ ben ik nog geen gemeente tegengekomen die blijk gaf hier zo ver in te willen gaan. Dat vraagt moed en lef, daarvoor heb ik bewondering!

  Meer info
 • Jullie kunnen het Weststellingwerf! (door Leo Heijne en Frank Pierie)

  Leo Heijne en Frank Pierie

  In oktober 2017 is de Friese Energiestrategie gepubliceerd. De ambitie is dat Friesland in 2050 energieneutraal is. Dat wordt een enorme klus.

  Meer info
 • Samen halen we alles eruit…(door Jelmar Helmhout)

  Jelmar Helmhout

  “Focus niet op de actualiteit (van vandaag), maar op de urgentie (voor de toekomst)” Het is een citaat van Thomas Rau. Bekend ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Dat inspireert en geeft positieve energie, hoe groot de urgentie ook is. 

  Meer info
 • Waarnemen is waardevol (door Sigrid Hamelink)

  Sigrid Hamelink

  Het is vijf uur en nog donker als je wakker wordt. De vogels fluiten en jongeren  fietsen schreeuwend langs. Niet veel later passeren de melkauto`s en stappen de  boeren op  de trekker. Je dag begint nog maar net, maar je hebt je omgeving al urenlang waargenomen. Je haalt een frisse neus. Je ruikt uitgereden mest, een geverfde schutting, een bloeiende blauwe regen, een naderend onweer, rottende bladeren; de lucht zit vol omgevingsgeur.

  Meer info
 • Kwaliteit is een gek ding (door José van Campen)

  José van Campen

  Eind april overleed Robert Pirsig, de schrijver van Zen en de kunst van het motoronderhoud. Grote kans dat u dit boek in de kast heeft staan, want er zijn sinds de publicatie in 1974 wereldwijd ruim vijf miljoen exemplaren verkocht. Zo niet: voor € 3,50 koop je een tweedehands exemplaar (met gebruikssporen). 

  Meer info
 • In wat voor Weststellingwerf wil jij wonen? (door Marije Ploeg)

  Marije Ploeg

  In wat voor een gemeente wil jij wonen, werken en leven? Wil je alle ruimte geven aan akkerbouw in jouw gemeente? Of besluit je toch meer te willen focussen op recreatie? De aanstaande omgevingswet biedt de mogelijkheid om deze vragen te stellen. De beantwoording hiervan leg je vast in een omgevingsvisie waarmee je bepaalt welke beweging jouw gemeente gaat maken. 

  Meer info
 • 2030: Stellingwarver Rampjaor of toch niet? (door Johan Veenstra)

  Johan Veenstra: foto Jan Meijer

  A’k wel een kollum schrieven wol over hoe oonze mooie gemiente West-Stellingwarf d’r in 2030 lichtkaans bi’jligt. Dat was de vraoge. Gao d’r mar an staon. Ik bin in de veerste veerte gien helderziende, mar ik schetse jim wel een onthutsend beeld en geve votdaolik toe dat pessimisme me niet vremd is.

  Meer info
 • Gezondheid en Omgevingswet? Dat gaat over risico’s, kansen en wensen van mensen…. (door Margreet de Graaf)

  Margreet de Graaf

  Wat leuk is het dat ik door de gemeente ben gevraagd, een column te schrijven over gezondheid in relatie tot de omgevingswet. Net als de gemeenten, bereidt Veiligheidsregio Fryslân, waarvan de GGD onderdeel uitmaakt, zich voor op de komst van deze nieuwe wet. 

  Meer info
 • Juist de afwisseling maakt Weststellingwerf zo mooi (door Wim Plekkenpol)

  Wim Plekkenpol

  Juni 2017

  Vanzelfsprekend kun je, als oud-wethouder een uitnodiging voor het schrijven van een column niet weigeren. Zeker niet als het de omgevingsvisie voor onze gemeente betreft. Toch moet ik even wennen aan de term “omgevingsvisie”, want werkten we 20 jaar geleden niet met structuurplannen en bestemmingsplannen?Toch is het doel hetzelfde, namelijk waar gaan we in de toekomst met onze gemeente naar toe. Wat willen we behouden, wat willen we uitbreiden of wat mag wel wat minder. Uit het grote aanbod van items in zo’n visie, wil ik me beperken tot een drietal onderwerpen, waar ik als bestuursvoorzitter, nauw bij betrokken ben.

  Meer info
 • Toekomst (door Trienke Elshof)

  Trienke Elshof

  Mei 2017

  Wanneer ik dit schrijf is het een heerlijke frisse dag in mei, de zon schijnt en de lucht zit vol met de geur van vers gemaaid gras. Het gras ruikt pittig door de kou van de afgelopen maand.  Goed voer voor de winter!

  Meer info
 • Een visie op de omgevingsvisie (door Karst Berkenbosch)

  Karst Berkenbosch

  April 2017

  Vrij naar Marsman: ‘Denkend aan Weststellingwerf zie ik De Lende traag door het prachtige landschap gaan’. Die beleving hebben meerdere mensen heb ik gemerkt toen ik bij de eerste bijeenkomst over een nieuwe omgevingsvisie in een vol Buurthuis in Noordwolde was. 

  Meer info
 • Naar Omgevingsvisies: vergeet de voorzieningen niet! (door Cor Trompetter)

  Cor Trompetter

  Maart 2017

  Na de grote decentralisaties in de zorg is de nieuwe Omgevingswet de twee grote operatie die in deze collegeperiode op de gemeenten afkomt. De onzekerheid die er lang geweest is over de veranderingen in de zorg is vergelijkbaar met de zoektocht waar gemeente nu mee bezig is om zich op de nieuwe Omgevingswet voor te bereiden.

  Meer info