HOME  |  Ontdek Weststellingwerf  |  Actief beleven

Actief beleven

sfeerafbeelding

"Lekker luieren kan, vervelen niet." Met de vele fiets- en wandelmogelijkheden, waterrecreatie, het ruiterpadennetwerk en de skeelerroutes is er altijd wel iets te beleven in Weststellingwerf. Geniet van de heerlijke mix van bos, heide, graslanden en water. Met een uitgebreid netwerk voor fiets- en wandelpaden is de gemeente Weststellingwerf bij uitstek geschikt voor recreatie. Ook routes voor paardrijden en waterwegen voor de kleine watersport vindt u hier volop.

Watersport

De gemeente Weststellingwerf is één van de toegangspoorten voor de watersporters die, vanuit noordwest-Overijssel, Fryslân binnenvaren. Via het prachtige Weerribbengebied presenteert Weststellingwerf zich vanaf het water met diverse goed te bevaren riviertjes en waterpartijen. De Tsjonger en De Lende sluiten goed aan op het Friese merengebied. Havenaccommodatie en of aanlegmogelijkheden vindt u in:

  • Wolvega: Aan de Schipsloot;
  • Langelille: aan de Tsjonger (jachthaven De Driesprong);
  • Nijetrijne: bij de Driewegsluis (het karakteristieke gerestaureerde sluizencomplex);
  • diverse verspreid liggende Marrekrite ligplaatsen in De Lende en de Tsjonger.
  • verenigingshavens bij Blesbrug (aan De Lende)

De gemeentelijke passantenhaven bij de Driewegsluis wordt onderhouden en geëxploiteerd door medewerkers van de gemeente Weststellingwerf. Ook het oostelijke eiland bij Driewegsluis valt hieronder, tezamen met een aangegeven strook grond langs het 'Omstroomkanaal'. Er zijn 2 havenmeesters die in toerbeurt aanwezig zijn van ongeveer 16.00 tot 18.30 uur.

Voor de huur van een motorboot kunt u terecht in Langelille, van waaruit u via bijvoorbeeld het Tjeukemeer het ruime sop kiest. Langs De Lende en de Tsjonger is een aantal aanlegplaatsen aanwezig waar beperkt (maximaal 3 x 24 uur) aangelegd mag worden.

Kanovaren

De riviertjes de Tsjonger, De Lende, de zijvaarten en onder meer het natuurgebied de Rottige Meente vormen een fantastisch gebied voor de kano. Kanoverhuurbedrijven bieden u de mogelijkheid om erop uit te trekken.  U kunt in dit gebied routes van verschillende afstanden varen (van 12 tot 85 kilometer). Een aantal kano-oversteekplaatsen maken de gemeente tot een compleet vaargebied.

Vissen

Een waterrijke gemeente als Weststellingwerf biedt legio visplekken en uitstekende vangstmogelijkheden. Door de grote variatie in wateren en oevers kan iedere sportvisser aan zijn of haar trekken komen. Voor meer informatie over visvergunningen en de beste stekjes kunt u terecht bij hengelsportverenigingen.  Ook kunt u hier meer informatie vinden over de vislocaties in Wolvega.

Zwemmen

Mooi weer nodigt uit om te gaan zwemmen. Iedereen wil graag zwemmen in schoon water. Sommige plaatsen zijn daarvoor meer geschikt dan andere. In Weststellingwerf worden drie  zwemlocaties één keer per twee weken gecontroleerd op waterkwaliteit door Wetterskip Fryslân in de periode 1 mei tot 1 oktober.

Gemeentelijke zwembaden

Uiteraard kan er altijd veilig gezwommen worden in de gemeentelijke zwembaden De Steense in Wolvega en De Dobbe in Noordwolde.

Fietsen in Zuidoost Friesland

Zuidoost Friesland biedt u een onverwacht ander gezicht van Friesland. Al fietsend zult u ontdekken dat Friesland nog veel meer te bieden heeft dan meren, terpdorpen en weidse vergezichten. Een fietstocht door Zuidoost Friesland biedt u volop verrassing en afwisseling.

Overnachtingsmogelijkheden

Weststellingwerf heeft veel mooie plekjes, die u misschien niet allemaal in een dag zult kunnen bekijken. Om uw verblijf in de gemeente wat te verlengen, zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden en accommodatievormen.