Gemeente Weststellingwerf gaat bedrijfsmatig afval tegen door extra controles

Het is verboden om bedrijfsmatig afval op het afvalbrengstation te brengen. Om het bedrijfsmatig afval tegen te gaan, zijn bestelauto’s sinds 1 februari 2021 niet meer toegestaan op het afvalbrengstation. Inwoners met een bestelauto mogen hun huishoudelijk afval wel brengen met een bestelauto. Het college van burgemeester en wethouders schaft de regels die hierbij gelden per direct af. Hierdoor hoeven inwoners zich niet meer van tevoren aan te melden. 

Ook geldt er geen maximum aantal keer dat er huishoudelijk afval gebracht mag worden. Hiermee wordt het voor inwoners makkelijker om huishoudelijk afval met een bestelauto te brengen op het afvalbrengstation.

‘‘De regels zorgden voor praktische problemen bij de inwoners met een bestelauto, zo lukte het inwoners vaak niet om zich een dag van tevoren aan te melden. Het is erg vervelend als je jouw huishoudelijk afval daardoor niet kunt brengen. Daarom hebben we het vooraf aanmelden en het maximum van het aantal keer brengen, afgeschaft’’, vertelt wethouder Mariska Rikkers. ‘‘We blijven bedrijfsafval op het afvalbrengstation wel tegengaan. Dat gaan we doen door afval dat met een bestelauto wordt gebracht vaker te controleren. Bestelauto’s met bedrijfsafval zijn nog steeds niet welkom op het afvalbrengstation.’’

Waarom is bedrijfsmatig afval niet toegestaan op het afvalbrengstation?

Inwoners van Weststellingwerf betalen via de afvalstoffenheffing voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval, niet voor bedrijfsmatig afval. Bedrijven betalen geen afvalstoffenheffing en mogen hun afval daarom niet bij het afvalbrengstation brengen. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van hun bedrijfsafval en de kosten daarvan. Zij kunnen dit door een afvalverwerkingsbedrijf laten doen.