In de zomer kun je veel last krijgen van stank en ongedierte, zoals maden, in je groente-, fruit- en tuinafval (gft) container. Met deze 10 tips houd je jouw gft-container schoon:

  1. Houd de container droog. Leg een oude krant of stro op de bodem om te voorkomen dat afvalresten gaan vastplakken aan de container.
  2. Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of groene zeep. Dat voorkomt stank en vastgeplakt afval.
  3. Zet de container in de schaduw. Hiermee voorkom je maden in de groene container. Maden houden namelijk van een warme omgeving.
  4. Laat je container luchten zodat het niet te warm wordt in de container. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een latje tussen de klep en de container te leggen.
  5. Heb je maden in de container? Leg dan regelmatig een takje van een klimop (Hedera) in de groene container. Dit is giftig voor maden.
  6. Heb je last van stank en maden in de container? Stop takjes van lavendel in de container. Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er aan dood. Je kunt ook luchtverfrisser met lavendelgeur gebruiken.
  7. Heb je last van vliegen in de container? Laat vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst uitlekken voor je het in de container gooit.
  8. Laat gemaaid gras een dagje drogen voor je het in de container gooit.
  9. Stop je groente- en fruitafval in een composteerbaar gft-zakjes voordat je het in de groene container gooit. Hierdoor kunnen er geen etensresten vastplakken aan de container en verminder je de kans op ongedierte.
  10. Ga je op vakantie? Laat je container bij langere afwezigheid dan leeg en schoon achter. Berg je container ook slim op tijdens je vakantie. Inbrekers gebruiken containers soms om op te klimmen.