Gemeente Weststellingwerf wil dat haar inwoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven. Daarom biedt de gemeente hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op dit moment zijn er wachttijden bij het aanvragen van de Wmo. Afhankelijk van jouw aanvraag kan het ongeveer 2 maanden duren voordat jouw melding in behandeling wordt genomen. Zeer ernstige spoedeisende situaties worden sneller beoordeeld.

Waarom zijn er wachttijden?

Mensen worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Hierdoor is er meer zorg nodig. Dit zorgt ervoor dat er veel aanvragen voor Wmo binnenkomen. Vooral de vraag naar huishoudelijke hulp is groot. Daarnaast hebben de zorgaanbieders te maken met personeelstekorten. Dit is een lokaal, maar ook een landelijk probleem. Gemeente Weststellingwerf gaat met de zorgaanbieders in gesprek om te zoeken naar de best mogelijke oplossingen.

Wat kun je zelf doen?

Soms is hulp vragen aan uw familie, vrienden of buren best moeilijk. Toch vragen we je om jouw vraag (tijdelijk) op te lossen met hun hulp.

Ook kun je hulp kopen. Voor betaalde huishoudelijke hulp kun je terecht bij bijvoorbeeld:

Verder zijn er veel initiatieven in de buurt die je met allerlei zaken kunnen helpen. Zo kunnen de Papierwinkel in de bibliotheek of Stichting Humanitas(externe link) je helpen bij administratieve zaken.

Daarnaast kun je lid worden van Pluz(externe link) van de Kwadrantgroep. Zij geven informatie en bieden bepaalde diensten aan voor een klein bedrag.

Wat als je toch een aanvraag voor de Wmo wil doen?

Heb je meer hulp nodig? Je kunt dan via het gebiedsteam van de gemeente Wmo aanvragen. De gemeente kijkt dan samen met jou wat je nodig hebt. Daarvoor heeft de gemeente eerst een gesprek met jou. Het gebiedsteam is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 13.00 uur op telefoonnummer 0561-691233.