Honden zijn geliefde huisdieren. Maar of je nou hondeneigenaar bent of niet, iedereen heeft een hekel aan poep aan zijn schoen. De overlast van hondenpoep op straat, (speel)veldjes en in de berm wordt steeds groter. Gemeente Weststellingwerf heeft daarom het beleid rondom hondenpoep aangepast in de Algemene Plaatselijke Verordening 2021. Als je met een hond op een openbare plaats loopt, ben je verplicht om een plastic of papieren zakje bij je te dragen en hondenpoep op te ruimen. Heb je geen zakje mee? Dan riskeer je een boete.

Schone leefomgeving

‘‘We kunnen nu controleren of hondeneigenaren en -uitlaters een zakje bij zich hebben. Voorheen konden we alleen handhaven als we zagen dat iemand de poep liet liggen. We hopen dat de overlast van hondenpoep door de nieuwe regel afneemt en de leefomgeving schoner wordt’’, vertelt burgemeester André van de Nadort. ‘‘Om het inwoners makkelijker te maken, kunnen ze gratis een poepgrijper ophalen bij het gemeentehuis zolang de voorraad strekt.’’

Denk mee over oplossingen

Naast deze nieuwe regel, doet de burgemeester ook een oproep aan alle inwoners: ‘‘Heb je een goed idee om de overlast van hondenpoep te verminderen? Laat het ons weten! Stuur jouw idee in via weststellingwerf.nl/hondenpoep.’’

Hondensnoepje

Handhavers gaan de komende tijd hondeneigenaren en -uitlaters controleren of ze een zakje bij zich hebben. Ze ontvangen in eerste instantie een waarschuwing, maar later zal ook een boete worden gegeven. Hondeneigenaren en -uitlaters die een zakje bij zich hebben, ontvangen een snoepje voor hun hond.

Zakjes weggooien

De gemeente benadrukt dat zakjes met hondenpoep moeten worden weggegooid in de afvalbak of de grijze container. Gooi ze niet in de rioolput, want dit zorgt voor verstoppingen van het riool.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over hondenpoep.

Heb je overlast van hondenpoep? Meld dit dan via ons digitale formulier melding woon- en leefomgeving.