Gemeente Weststellingwerf heeft een reactie op de stikstofplannen van het kabinet naar Den Haag gestuurd. Het kabinet wil met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) de opgaven voor natuur, stikstof, landbouw, water, bodem en klimaat in één keer aanpakken. De plannen hebben grote gevolgen voor de agrarische sector en de dorpen in Weststellingwerf. Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf stelt in de brief aan de verantwoordelijke ministers een Friese stikstofaanpak voor. Ook wil de gemeente betrokken worden bij de aanpak, omdat zij als overheid het dichtst bij de agrarische ondernemers staat.

Welke aanpak wil Weststellingwerf?

De gemeente herkent de noodzaak om op te komen voor de natuur. Maar maakt zich zorgen over de impact van de voorgestelde landelijke aanpak. En spreekt daarom voorkeur uit voor de Friese aanpak, die de Provincie Fryslân in maart 2020 aankondigde. De Friese aanpak is gebiedsgericht en integraal en bevat vooral generieke (bron)maatregelen. Alle grote uitdagingen worden in een gebiedsproces samengebracht. Zo wordt voorkomen dat agrarische ondernemers steeds nieuwe doelstellingen en regels opgelegd krijgen. Ieder gebied, bedrijf en ondernemers is anders. Zij moeten daarom verschillende opties voor het aanpassen van hun bedrijfsvoering aangeboden krijgen. Maatwerk is hierbij noodzakelijk.

Welke rol wil Weststellingwerf en wat is daarvoor nodig?

Volgens Weststellingwerf kunnen plannen voor vermindering van de stikstofuitstoot alleen slagen als de gemeente hier goed bij betrokken wordt. De gemeente staat namelijk het dichtst bij de inwoners en (agrarische) ondernemers. Het is noodzakelijk dat een gemeente daarvoor wel de financiële middelen en relevante kennis heeft. Het college steunt de intentie van het kabinet om de opgaven voor natuur, stikstof, landbouw, water, bodem en klimaat in één keer aan te pakken. En wil dan als één overheid naar buiten treden, om samen met ondernemers en inwoners te werken aan de opgaven om toekomstperspectief te bieden aan het landelijk gebied.