De werkzaamheden aan de Lemsterweg in Langelille zijn klaar. Wethouder Roelof Theun Hoen opende vrijdag 18 maart de weg. Omwonenden en aannemer Schagen Infra BV waren daarbij aanwezig. Ook een afvaardiging van plaatselijk belang Spanga-Munnekeburen-Scherpenzeel, plaatselijk belang Langelille en de buurtbus waren bij de feestelijke opening.

Wethouder Hoen was namens wethouder Jongebloed (portefeuillehouder verkeer en wegen) aanwezig. Roelof Theun Hoen is blij dat de werkzaamheden klaar zijn: ‘‘Er ligt nu een mooie en veilige weg. Dat is mede tot stand gekomen door goed overleg met de plaatselijke belangen. Ook omwonenden, hengelsportvereniging de Snoek en de buurtbus zijn betrokken bij de plannen. Maar niet alleen de weg is vernieuwd, ook is de maximale snelheid verlaagd van 80 km per uur naar 60 km per uur. Daarnaast is de voorrang op de Lemsterweg opgeheven. Door deze maatregelen is de weg veilig voor al het verkeer.’’

Vernieuwde weg

De Lemsterweg ligt op veengrond. Deze grond droogt steeds verder uit door de drogere zomers en bomen die veel grondwater nodig hebben. Hierdoor verzakte de grond en zaten er veel scheuren in de weg. Gemeente Weststellingwerf heeft dit opgelost door de weg aan de kant van de polder te vervangen door bermverharding. Ook aan de kant van de vaart ligt nu bermverharding. Daar tussenin is een nieuwe smallere weg geplaatst. De ondergrond van dit gedeelte is niet uitgedroogd. Daarom zal de weg hier minder snel verzakken en scheuren.

Foto: Lenus van der Broek