Duurzame bloemist

Speciaalzaak Rianne’s Bloem & Kado in Wolvega heeft het predicaat 'Barometer Duurzame Bloemist' ontvangen. Sinds september mag eigenaar en bloembinder Rianne Meester zich officieel 'Sustainable Florist' noemen. Met dit keurmerk zijn de inkoop en de bedrijfsvoering gegarandeerd een stuk duurzamer. Wethouder Roelof Theun Hoen heeft op dinsdag 19 oktober het certificaat uitgereikt aan Rianne. 

Winkel verduurzaamd

Afgelopen zomer heeft bloembinder en ondernemer Rianne Meester haar winkel verduurzaamd. Rianne: 'Dit was het moment. Ik zat goed in mijn personeel, waardoor ik de tijd had om mijn doel te behalen. Ik vind het belangrijk dat we meer rekening houden met het milieu. Als je bijvoorbeeld bekijkt hoeveel plastic er om je heen wordt gebruikt. Soms is dat helemaal niet nodig. Met elkaar kunnen we dit veranderen.'

Verantwoord inkopen

Rianne probeert zoveel mogelijk bloemen en planten in te kopen met bijvoorbeeld de keurmerken MPS-A(+) en EKO/Biologisch. 'Het hangt sterk van het aanbod af. Maar als ik de keuze heb, dan neem ik die producten zeker.' Momenteel is van het aanbod in de winkel gemiddeld minimaal 30 procent verantwoorder gekweekt.

Groene bedrijfsvoering

Een groene bedrijfsvoering; er is veel mogelijk. Wat zijn de veranderingen?

  • De bloemenvoeding is Fairtrade
  • Er wordt niet meer schoongemaakt met chloor
  • Er is een groene energieleverancier en LED-verlichting
  • Het verpakkingsmateriaal is van chloorvrij papier en hernieuwbaar plastic
  • Bloemenkaartjes zijn duurzaam
  • Het orderpapier van verantwoorde herkomst

'Verduurzaming kan heel breed worden opgepakt. Door bijvoorbeeld lokaal (in) te kopen wordt minder verpakkingsmateriaal verbruikt. Ik vind het belangrijk om dit uit te stralen, ook zakelijk. We moeten allemaal een steentje bijdragen aan een groenere wereld', zegt Rianne.

Foto: Lenus van der Broek