Bij je eerste kind kun je de achternaam zelf kiezen. Je kunt jouw kind jouw eigen achternaam geven of die van je partner. Alle volgende kinderen van jou en je partner samen krijgen dan automatisch dezelfde achternaam als jouw eerste kind.

Voor de geboorte of bij de geboorteaangifte leg je de achternaam vast bij de gemeente.

Hoe werkt het?

Als je geen achternaam kiest of die niet op tijd bij de gemeente vastlegt, bepaalt de wet welke achternaam jouw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van je persoonlijke situatie. Bekijk hieronder welke situatie voor jou geldt.

Man en vrouw, getrouwd of geregistreerd partnerschap

Jouw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als je wilt dat jouw kind de achternaam van de moeder krijgt, moet je dat voor of tijdens de geboorteaangifte samen laten vastleggen bij de gemeente.

Twee vrouwen, getrouwd of geregistreerd partnerschap

  • Als de moeder zwanger is van een onbekende donor, krijgt jouw kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Dit kan alleen als de duomoeder automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte. Daarvoor is een ouderschapsverklaring(externe link) nodig. Als je wilt dat jouw kind de achternaam van de geboortemoeder krijgt, moet je dit samen laten vastleggen bij de gemeente.
  • Als de moeder zwanger is van een bekende donor en de duomoeder jouw kind erkent, krijgt jouw kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Als je wilt dat jouw kind de achternaam van de duomoeder krijgt, moet je dit samen laten vastleggen bij de gemeente.

Ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners

Jouw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als je wilt dat jouw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt, moet de vader of de duomoeder jouw kind erkennen(externe link). Bij de erkenning kies je dan samen de achternaam.

Gezin van twee mannen

Op het moment van de geboorte van een kind, is er altijd een moeder. Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kun je de achternaam van jouw eerste kind kiezen. Dit gebeurt bij de rechter. Volgende kinderen van jou en je partner samen krijgen dezelfde achternaam.

Wat moet ik doen?

Jij en je partner gaan samen naar de gemeente om de achternaam van jullie kind vast te laten leggen.

Let op! Vaak kan de moeder niet aanwezig zijn bij de geboorteaangifte. Je kunt daarom het beste al voor de geboorte samen naar de gemeente gaan.

Wat moet ik meenemen?

Geldig identiteitsbewijs van jou en je partner.