Gemeenteraad

Gemeenteraad

De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente Weststellingwerf. Samen met het college van burgemeester en wethouders vormt de raad het gemeentebestuur.

De gemeenteraadsleden

De gemeenteraadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Ze worden elke vier jaar gekozen door de inwoners tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Na de verkiezingen onderhandelen de partijen. Partijen die het in grote lijnen met elkaar eens zijn over het bestuur van de gemeente vormen samen een coalitie. Samen maken ze een coalitieakkoord. Hierin staat wat de partijen samen in de komende bestuursperiode willen realiseren.

Op de foto ontbreken de heer T. Hartog en mevrouw V.W.M. van der Zee

Wat zijn de taken van gemeenteraad?

De gemeenteraad heeft drie hoofdtaken:

 • De gemeenteraad stelt de kaders (hoofdlijnen) voor het gemeentelijk beleid vast.
 • De raad vertegenwoordigt de inwoners in het gemeentebestuur.
 • De gemeenteraad controleert of het college van burgemeester en wethouders het beleid en dagelijkse bestuurstaken goed uitvoeren.

Gast van de raad

Wil je weten wat de gemeenteraad allemaal doet? Word dan gast van de raad op een van de maandagavonden dat er een raadsvergadering is. Lees hier meer over hoe je gast van de raad kunt worden.

Rekenkamer

De rekenkamer controleert of de gemeente haar werk goed uitvoert. Lees hier meer over de rekenkamer.

Ken je raad

Elke week stellen drie raadsleden zich graag aan je voor!
 • Ken je raad - deel 9

  Dit jaar zijn er twee nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Annemarie Siegersma (Blijf Stellingwarfs) en Ellen Boelen (Sociaal Duurzaam Weststellingwerf) stellen zich graag aan je voor.

 • Ken je raad - deel 8

  In de raadsvergadering van 2 oktober en 16 oktober zijn er twee nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Martijn Rooks (Weststellingwerfs Belang) en Anton Mulder (Blijf Stellingwarfs) stellen zich graag aan je voor.

 • Ken je raad - deel 7

  Elke week stellen drie raadsleden zich graag aan je voor! Deze week vertellen Ingo Kehe (Blijf Stellingwarfs), Desiré Woudstra - Dooper (Weststellingwerfs Belang) en Vera van der Zee (CDA) iets over zichzelf. Dit is de laatste editie van 'Ken je raad'.