In bepaalde situaties kun je je achternaam of die van jouw kind wijzigen. Bekijk de brochure Naamswijziging en bekijk of dit kan. Staat jouw situatie in deze brochure, dan kun je een aanvraag voor naamswijziging indienen bij Dienst Justis.

Je krijgt binnen 20 weken bericht of je achternaam gewijzigd wordt. Dit kan langer duren als jouw aanvraag niet compleet is.

Wat kost het?

€ 835,00.

Wat moet ik doen?

Kijk in de brochure Naamswijziging naar de code die bij jouw situatie hoort. Deze code vul je in op het aanvraagformulier. De brochure en het aanvraagformulier kun je downloaden bij Dienst Justis. Vul het formulier in en stuur het naar Dienst Justis.

Je krijgt vanzelf bericht of jouw achternaam gewijzigd wordt. Je ontvangt dan een officieel uittreksel van het Koninklijk Besluit.

Aanpassen van documenten

Is jouw achternaam officieel gewijzigd, dan moet jouw gewijzigde naam op je identiteitsbewijs staan. Vraag daarom een nieuw paspoort, Nederlandse identiteitskaart en/of rijbewijs aan.

Zorg er ook voor dat je alle instanties informeert over je gewijzigde naam. Je hoeft de gemeente niet apart te informeren. Zij krijgt al automatisch een uittreksel van het Koninklijk Besluit.

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je binnen zes weken bezwaar maken.