In Weststellingwerf gelden de volgende regels voor het aanbieden van jouw afval:

1. Afval scheiden

Om afval te kunnen hergebruiken, moet je jouw afval gescheiden aanbieden. Hiermee besparen we nieuwe grondstoffen, energie en geld. Op de afvalscheidingswijzer(externe link) staat in welke afvalbak jouw afval hoort.

Grofafval, zoals bouw- en sloopmaterialen, hoort niet in de groene of grijze containers. De vuilniswagens kunnen hierdoor beschadigen. De chauffeurs van de vuilniswagens controleren daarom de inhoud van de containers. Met een ingebouwde camera houden zij in de gaten wat er in de ophaalwagen terechtkomt. Als je grofafval in jouw container doet, wordt deze niet geleegd of ontvang je een waarschuwingkaart.

2. Wanneer plaats ik mijn afvalcontainer bij de weg?

Op de afvalkalender of in de afvalapp staat wanneer wij jouw containers legen. Zet jouw container op de dag dat deze geleegd wordt vanaf 7.30 uur op de daarvoor bestemde plaats. Om beschadiging en vermissing te voorkomen, kun je het beste zo snel mogelijk nadat de container geleegd is, deze weer terughalen (uiterlijk 21.00 uur).

3. Hoe plaats ik mijn containers bij de weg?

Plaats de container aan de weg op de daarvoor bestemde plaats, met de wielen van de weg af. Houd een afstand van 30 cm (één stoeptegel) aan tussen de beide containers. Zo kunnen de grijpers van de vuilniswagen de containers goed oppakken en weer terugzetten. Zet de containers in één rechte lijn, twee aan twee naast elkaar.

4. Houd de klep van jouw afvalcontainer dicht

Doe de klep van jouw container dicht. Zo waait er geen rommel op straat en is er goed overzicht tijdens het legen. Prop jouw container dus niet te vol. Zet geen dozen, zakken of ander afval naast jouw container, dit nemen we niet mee.

Waarschuwingskaart

Als je jouw container verkeerd aanbiedt, bijvoorbeeld niet op de goede plek of te vol, dan legen wij de container niet. Je vindt dan een witte waarschuwingskaart aan de container. Daar staat op wat er mis is. Houd je daarom aan de regels voor het aanbieden van jouw afval.