Hoe werkt het?

Afvalwater van bedrijven

Wil jouw bedrijf afvalwater lozen (afvoeren) op het gemeentelijk rioleringsstelsel? Dan wil de gemeente dat weten. Sommige lozingen hoef je alleen te melden. Voor andere lozingen vraag je een vergunning aan bij de gemeente.

Via de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) kun je zien of je een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen.

Huishoudelijk afvalwater

Huishoudelijk afvalwater voer je af via het riool. Het is verboden huishoudelijk afvalwater te lozen (af te voeren) op een beek, rivier, meer of de grond. Is je woning of gebouw niet aangesloten op het riool? Dan kun je:

  • een vrijstelling aanvragen op het lozingsverbod bij het waterschap;
  • en/of een zuiveringssysteem voor Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) aanschaffen.

Als je een watervergunning hebt voor het lozen, hoef je geen vrijstelling aan te vragen.

Wat moet ik doen?

Melding of vergunning lozen afvalwater bedrijven

Doe de melding of vraag de vergunning aan via Activiteitenbesluit Internet Module (AIM). Geef hierbij de volgende informatie:

  • of je eerder vergunningen hebt gekregen voor het lozen van afvalwater (bijvoorbeeld een omgevingsvergunning of watervergunning);
  • of je eerder een melding hebt gedaan voor het lozen van afvalwater (alleen als je ook een bevestiging van de melding hebt).

Vrijstelling lozen huishoudelijk afvalwater

  • Vraagt eerst bij het waterschap of je een vrijstelling nodig hebt.
  • Wanneer dat nodig is, vraag je daarna bij het waterschap een vrijstelling aan. Geef hierbij aan hoe je je huishoudelijk afvalwater wilt lozen.