De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bevat gegevens van alle officiële adressen en gebouwen in de gemeente. Als voorbeeld: bouwjaar, gebruiksoppervlakte, gebruiksdoel, postcode, naamgeving van openbare ruimten (straatnaamgeving), nummeraanduidingen (huisnummering) en locatie op de kaart (geometrie).

De gemeente is verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG. Kopieën van al deze gegevens zijn verzameld in een Landelijke Voorziening (BAG LV) waarop alle gemeenten zijn aangesloten. Het Kadaster beheert de BAG LV en stelt de gegevens beschikbaar aan overheidsinstanties (bijvoorbeeld de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en nutsbedrijven), bedrijven en particulieren. Dit centrale systeem zorgt ervoor dat jij als inwoner of bedrijf niet steeds opnieuw dezelfde gegevens hoeft op te geven. Organisaties die zijn aangesloten op de BAG LV kunnen zelf de gegevens opzoeken.  

De gemeente maakt ook veel gebruik van de BAG. Gebouw- en adresgegevens worden bijvoorbeeld gebruikt bij het waarderen van onroerende zaken (WOZ) en de adresgegevens voor het bijhouden van de Basisregistratie Personen (BRP).

Hoe werkt het?

Raadplegen en terugmelden

De BAG Viewer is voor iedereen gratis te gebruiken.

Als je foute gegevens ziet in de BAG, dan kun je vragen om de gegevens aan te passen. Je doet dan een zogenoemde terugmelding, dit kun je dan doen via de BAG viewer. Je krijgt automatisch bericht, zodra de gemeente je terugmelding heeft verwerkt.

Meer informatie over de BAG vind je op de website van het Kadaster. Wil je meer informatie over wetten en definities, dan kun je terecht op de website van de Overheid.nl.

Landmeetkundige werkzaamheden

Na een bouwactiviteit komt een landmeter de nieuwe situatie inmeten. Hiervoor is het nodig dat de landmeter op jouw perceel komt.  Wij vragen hiervoor je begrip en medewerking.  Deze nieuwe situatie wordt in de BAG vastgelegd.