Je kunt een persoon die overleden is laten begraven of cremeren. Hiervoor heb je toestemming nodig van de gemeente. De uitvaartondernemer regelt dit meestal voor jou.

Wanneer je een grafsteen of gedenkplaat bij een graf wilt plaatsen, dan heb je daarvoor een vergunning nodig. De aanvraag voor een vergunning gedenktekens wordt ingediend door een begrafenisondernemer.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Klantcontactcentrum. Bel hiervoor naar 14 0561.

Wat kost het?

De kosten en andere informatie staat vermeld in de brochure.

Bekijk de brochure algemene begraafplaats

Hoe werkt het?

Je mag de persoon die overleden is op zijn vroegst 36 uur nadat hij of zij is overleden, begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na het overlijden.

Begraven of cremeren na 6 werkdagen

Bij begraven of cremeren na 6 werkdagen is toestemming nodig van de burgemeester van de gemeente en van een arts. Je kunt bijvoorbeeld toestemming aanvragen om godsdienstige redenen. Of als familie uit een ver land de uitvaart wil bijwonen.

Begraven of cremeren binnen 36 uur

Als je de persoon die overleden is binnen 36 uur wilt begraven of cremeren, heb je toestemming nodig van:

  • de officier van justitie;
  • de burgemeester van de gemeente waar het lichaam zich bevindt.

Wat moet ik doen?

Jouw uitvaartondernemer vraagt toestemming aan bij de gemeente en doet ook aangifte van overlijden. Je hoeft dit niet zelf te doen. Ook als je de persoon die overleden is eerder wilt begraven of cremeren of juist uitstel wilt aanvragen, regelt de uitvaartondernemer dit voor jou.

Wat moet ik meenemen?

Verklaring van arts of lijkschouwer.

Aanvullende informatie

Buiten de openingstijden van het gemeentehuis kun je eventueel contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats. Bel hiervoor naar 06-10384867.