De gemeente wisselt vaak gegevens uit met inwoners, bedrijven en andere organisaties. Een groot deel van die gegevens is privacygevoelige informatie, zoals persoonsgegevens van onze inwoners. We moeten voorkomen dat anderen deze informatie misbruiken. Daarom is de gemeente wettelijk verplicht maatregelen te nemen om de veiligheid van persoonsgegevens te waarborgen en datalekken te voorkomen. Hiervoor gebruiken we Cryptshare.

Wat is Cryptshare?

Met Cryptshare kun je veilig bestanden versturen (en ontvangen). Cryptshare versleutelt e-mails en bijlagen. De ontvanger kan de e-mail en de bijlage(n) alleen lezen als hij/zij het wachtwoord heeft ontvangen.

Bericht veilig versturen

Wil je een bericht veilig versturen naar onze gemeente? Of heb je een groot bestand dat je ons wilt toesturen?

Verstuur een beveiligd bericht naar de gemeente(externe link)

Handleiding Cryptshare

Kom je er niet uit? In deze handleiding leggen we uit hoe Cryptshare werkt.

Stap 1

Als je op de knop "Verstuur een beveiligd bericht" klikt, krijg je het onderstaand scherm te zien. Klik op de knop “Verzenden” De eerste keer dat je een mail of bestand naar stuurt, vragen we je naam, telefoonnummer en e-mailadres. Je krijgt een mail om te controleren of jij het bent. De code in deze mail voer je in. Dan verschijnt het volgende scherm.

Stap 2

Voer het e-mail adres van de ontvanger(s) in. Klik dan op volgende.

Stap 3

Je kunt nu kiezen uit het maken van een bericht en/of het toevoegen van een bijlage. Heb je dit gedaan? Klik dan op volgende.

Stap 4

Pas de instellingen voor het bericht aan. Hier moet je het bericht ook beveiligen met een wachtwoord. Ben je klaar, klik dan op volgende.

Stap 5

Wachtwoord genereren
Met deze optie maakt Cryptshare zelf een veilig wachtwoord. Dit wachtwoord kun je direct met de 'klembord-button' kopiëren, maar dat kan ook later. Het is aan te raden om het wachtwoord direct te kopiëren. Het wachtwoord blijft vijf minuten op het klembord staan. 

Wachtwoord handmatig invoeren
Met deze optie kun je zelf een wachtwoord bedenken of een afgesproken wachtwoord invoeren. Cryptshare geeft aan of het wachtwoord sterk of zwak is. Een sterk wachtwoord: 

  • heeft minimaal 8 tekens;
  • heeft een hoofdletter en kleine letters;
  • heeft cijfers;
  • heeft speciale tekens, bijvoorbeeld een uitroepteken;
  • mag geen woord vormen (bijvoorbeeld @ut0f13ts (autofiets).

Ben je klaar? Klik dan op volgende.

Stap 6

Je ziet nu een standaard mail. Deze krijgt de medewerker van de gemeente wanneer je het bestand verstuurt. Als je wilt, kun je de tekst aanpassen. Wil je de bestanden versturen, klik dan op “Transactie starten”.

Stap 7

Je ziet een samenvatting van het bericht van het bericht dat je hebt gestuurd. Je bent nu klaar.