De groencommissie van Boijl heeft zaterdag 11 december bomen, prairiebeplanting, vaste planten en bloembollen geplant op openbare plekken in het dorp. De plantdag werd georganiseerd in het kader van het project Dorpen in het groen van de gemeente Weststellingwerf.

Er werden in totaal 10 bomen geplant, waaronder een magnolia, bijenboom, linde en walnoot. Deze bomen zijn geplant aan de Boijlerweg, Boschoordweg, De Daoken, Kerkweg, Klokkeweg en De Brink. Op het plein ter hoogte van de kerk zijn bestaande plantvakken vergroot voor meer groeiruimte voor de bomen en voorzien van prairiebeplanting. In de straat De Brink is op een zichtlocatie een roestkleurige bak verhoogt geplaatst met prairiebeplanting. Ook zijn er tegels verwijderd voor een bloemenmengsel. In het middenterrein van De Daoken zijn bloembollen geplant.

‘‘We zijn blij dat de gemeente aandacht heeft voor het groen in de openbare ruimte in Boijl. Het dorp wordt hiermee enorm opgefleurd. Dit geeft ongetwijfeld een boost aan de biodiversiteit’’, vertelt Anne-Marie van der Geest van de groencommissie.

Voor en door inwoners

In februari 2020 ging het project Dorpen in het groen in Boijl van start. Inwoners konden via de gemeente met een kleine eigen bijdrage planten, bomen, bloembollen en nestkastjes voor hun erf en tuin bestellen. Daar werd ruimschoots gebruik van gemaakt. Er werden in totaal 12.486 planten en bomen besteld. Daarnaast gingen acht inwoners van Boijl samen met de gemeente aan de slag met een groenplan voor de openbare ruimte. Daar kwamen de eerdergenoemde locaties om te vergroenen uit. Er wordt op dit moment door de gemeente nog een onderzoek uitgevoerd welke bermen in Boijl kunnen worden ingezaaid met bloemenmengsels. 

Wethouders Mariska Rikkers is blij met de goede samenwerking met de inwoners: ‘‘Het project is een initiatief van de gemeente. Maar dat kan alleen slagen met medewerking van de inwoners. Het is mooi om te zien dat de inwoners van Boijl hier zo enthousiast aan meewerken.’’

Project Dorpen in het groen

Gemeente Weststellingwerf zet zich volop in voor het vergroenen van de dorpen. Zo werden zaterdag 3 december al bomen geplaatst op openbare plekken in Oldeholtpade. Ook daar kregen inwoners onder andere bomen en planten voor hun eigen erf en tuin. 

De gemeente wil met minder stenen en meer groen de biodiversiteit vergroten. Een groen ingerichte omgeving trekt namelijk meer insecten en vogels aan. Zij zorgen voor een natuurlijke bestrijding van plaagdieren, zoals de eikenprocessierups. Daarnaast zorgt een groener ingericht dorp voor meer verkoeling tijdens warme zomerdagen. En bij extreme regenbuien kan regenwater beter weglopen. Dit voorkomt wateroverlast.