Laatste raadsvergadering van deze raad start met situatie in Oekraïne

Burgemeester van de Nadort opende de laatste raadsvergadering van deze gemeenteraad met een korte toespraak, waarin hij stil stond bij de situatie in Oekraïne.

Hieronder lees je de hele toespraak.

‘Geachte leden van de raad, dames en heren in de zaal en iedereen die de livestream volgt: van harte welkom bij deze bijzondere raadsvergadering. Het is de laatste vergadering van de raad in deze bestuursperiode. Dus ook de laatste vergadering in deze samenstelling. De verkiezingscampagne is in volle gang voor de gemeenteraadsverkiezingen die volgende week worden gehouden.’

Dat was ongeveer de boodschap waarmee ik deze raadsvergadering dacht te gaan openen. Maar de oorlog die op 25 februari door Rusland is begonnen, zorgt ervoor  dat de verkiezingen en dus ook deze laatste vergadering van deze raad in een ander licht komen te staan.

We moeten ver terug in de geschiedenis om in Europa een vergelijkbare  gebeurtenis te vinden. Van een dictatuur die een soevereine democratisch land aanvalt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de Anschluss van Oostenrijk in 1938 en de inlijving van Sudetenland; met kort daarna de bezetting van de rest van Tsjechoslowakije. Nu zijn eerst Belarus en de regio’s Donetsk en Loegansk onder de Russische invloedsfeer gebracht met daarna de inval in Oekraïne.

Maar anders dan in 1938 keert de wereld zich nu grotendeels tegen de aanvaller. De wereld leeft mee met Oekraïne en steunt het land. Ook wij  hier in Weststellingwerf. Dat is de reden waarom ’s avonds het gemeentehuis blauw en geel kleurt en waarom we de Oekraïense vlag hebben gehesen.

Symbolisch?  Ja, deze steun is symbolisch, maar symbolen zijn belangrijk. Het is goed dat de wereld laat zien dat ze solidair is met Oekraïne en met de Oekraïners. En naast symbolische steun worden er acties georganiseerd en is er praktische steun van veel mensen, ook vanuit onze gemeente.

Vanavond is de nationale actie voor Oekraïne van de gezamenlijk hulporganisaties. Er is veel geld nodig om de miljoenen vluchtelingen in Oekraïne zelf en  in de buurlanden zoals Polen, Hongarije en Roemenië op te vangen en verder te helpen.  Ik beveel giro 555 daarom vanavond ook warm bij u aan.

De Europese samenwerking is na de Tweede Wereldoorlog gestart om te voorkomen dat aartsvijanden Duitsland en Frankrijk ooit nog een oorlog konden beginnen. En de start van die samenwerking, met 6 landen waarvan 2 (Duitsland en Italië) met weinig democratische ervaring was weinig bemoedigend. Toch kunnen we ruim 70 jaar later constateren dat het Europese experiment een succes is geworden. Meningsverschillen worden aan de onderhandelingstafel uitgevochten en niet meer op het slagveld. Door het succes van de Europese samenwerking lopen wij niet meer in kapotgeschoten steden, zoals we die nu op de beelden uit Oekraïne zien.

Het is triest dat de Russische dictator kiest voor het slagveld in plaats van voor de onderhandelingstafel, ten koste van duizenden mensenlevens, tienduizenden gewonden en miljoenen ontheemden. Als Nederlander schaam ik me dat er Kamerleden zijn die deze keuze verdedigen en steunen.

Uiteindelijk kan deze oorlog niet worden gewonnen en zal de oplossing aan de onderhandelingstafel moeten worden gevonden.

In een democratie telt elke stem: van de vrouwen en mannen die naar de stembus gaan om hun keuze te maken. Daarom is het juist nu, onder deze uitzonderlijke, droevige en verwarrende omstandigheden, van groot belang dat eerlijke vrije verkiezingen doorgaan. En dat iedereen die dat mag naar de stembus gaat.

Digitale nieuwsbrief

Weststellingwerf verspreidt iedere twee weken een digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een bundeling van berichten die op de website zijn verschenen. 

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief