Is er direct gevaar door een ramp of noodsituatie, dan wordt je gewaarschuwd door de sirene. Hier lees je wat je moet doen.

Testen van de sirenes

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes getest, behalve op religieuze feestdagen en dodenherdenking. Hoor je de sirene op dit tijdstip? Dan weet je dat er niets aan de hand is.

Gevaar door een ramp of noodsituatie

Is er direct gevaar door een ramp of noodsituatie? Dan wordt je gewaarschuwd door de sirene. Als je NL-Alert op je mobiel hebt ingesteld, krijg je ook hiervan een signaal.

Wat moet je doen?

 • Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen.
  Sluit alle deuren en ramen. Schakel eventuele ventilatiesystemen uit.
  Geef mensen die bij jou aanbellen de gelegenheid om te schuilen.
  Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.
 • Zet de radio of tv aan:
  Luister naar de rampenzender. Op deze zender krijg je informatie en instructies van de overheid. Bij een ramp in jouw buurt is dit de regionale omroep op radio of tv. Bij een nationale ramp is dit Nederland 1 of Radio 1. Kijk op www.crisis.nl. Tijdens een noodsituatie vindt je hier alle informatie over de ramp.
 • Als je huis en omgeving moet verlaten:
  Sluit gas, water en licht af.
  Neem alleen de hoognodige zaken mee.
  Sluit jouw woning af en controleer of jouw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.
  Blijf bij een grote brand laag bij de grond en verlaat het gebouw zo snel mogelijk. Lukt dit niet? Ga dan voor een raam staan waar de brandweer je kan zien.
 • Vervoer
  Neem zoveel mogelijk anderen mee. Luister naar de verkeersinformatie via de radio. Volg de route die de politie aangeeft.
  Ga naar het opvangcentrum dat via de regionale zender bekendgemaakt wordt of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.
  Reis je met het openbaar vervoer, dan hoor je via de regionale zender op welke manier je reist en waar de opstapplaatsen zijn.

Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren is er speciaal vervoer tijdens een ramp of crisis. De instellingen (verzorgings- of bejaardentehuizen en/of scholen) waar deze mensen op dat moment zijn, zorgen hiervoor.

Wat moet je niet doen als de sirene gaat?

 • Gaat de sirene, bel dan nooit met het nationale alarmnummer 112. Bel ook niet met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales kunnen dan overbelast raken. Dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van hulp.
 • Haal je kinderen niet uit school. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de school.