Dood dier opruimen

De gemeente ruimt kadavers van dieren langs de openbare weg op mits hun eigenaar niet bekend is. Kadavers langs de provinciale wegen worden door de provincie in Leeuwarden opgeruimd, telefoonnummer 058-2928777.

Klachten of meldingen van gevonden kadavers kun je bij het Klantcontactcentrum, telefoonnummer: 14 0561 indienen, zodat verwijdering kan worden geregeld.

Hoe werkt het?

Voor het verwijderen van kadavers gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.

Dode dieren in het water

Zie je dode vogels, eenden, vissen of andere dieren in het water drijven, meld dit dan direct bij het waterschap. Omdat kadavers de kans op uitbraak en uitbreiding van botulisme vergroten, moeten ze dus snel worden verwijderd. Doe dit niet zelf, maar schakel het waterschap in.

Dode dieren langs de weg

Zie je een dood dier op de waterkant, langs de weg, in het park of op een andere plek? Neem dan contact op met de gemeente of eventueel de dierenambulance.

Dood huisdier

Jouw dode huisdier mag niet in de afvalbak, zelfs niet als het heel klein is. Je kunt een aantal dingen doen met jouw overleden huisdier:

  • Je kunt het tegen betaling laten ophalen door de dierenambulance.
  • Je kunt het laten begraven of cremeren.
  • Je kunt het tegen betaling afgeven bij een speciale verzamelplaats in de gemeente.
  • Je kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. Je mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Dood hobbydier

Is jouw pony, geit of schaap dood, dan moet je dit direct melden bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf is verplicht het kadaver tegen betaling op te halen en te verwerken. Voor het kadaver van een paard geldt een uitzondering. Dit mag ook verbrand worden in een erkend huisdiercrematorium. Een paard mag dus niet worden begraven op eigen terrein.