Duurzame energie voor gemeentehuis door solar carports

Gemeente Weststellingwerf gaat solar carports plaatsen op het parkeerterrein van het gemeentehuis in Wolvega. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De solar carports gaan duurzame energie opwekken voor het gemeentehuis. In 2050 moet al het gemeentelijk vastgoed CO2-neutraal zijn. Dit staat omschreven in het nationaal Klimaatakkoord.

Wat zijn solar carports?

Een solar carport is een overkapping waar auto’s onder kunnen staan. Op het dak van de overkapping liggen zonnepanelen. In totaal bedekken de solar carports 60 parkeerplekken.

Duurzame energie voor het gemeentehuis

De solar carports kunnen meer dan 20% van de huidige energiebehoefte van het gemeentehuis duurzaam opwekken. Hierdoor vermindert jaarlijks de CO2-uitstoot met meer dan 110.000Kg. De totale vermindering van CO2-uitstoot gedurende de levensduur van de solar carports staat gelijk aan de uitstoot van meer dan 26 miljoen gereden kilometers met een personenauto.

Het college van B&W wil in de toekomst ook zonnepanelen op de platte daken van het gemeentehuis plaatsen om duurzame energie op te wekken. De platte daken van het gemeentehuis zijn nu niet geschikt voor zonnepanelen. Er moeten eerst technische aanpassingen worden gedaan.

Plaatsing solar carports

Voor het plaatsen van de solar carports wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Ook gaat de gemeente overleggen met de netwerkbeheerder. De gemeente hoopt de solar carports eind 2022 te kunnen plaatsen.