Gemeente Weststellingwerf is deze maand gestart met een actie om mensen met een laag inkomen te helpen om energie te besparen. Zij kunnen zich aanmelden voor een bezoek van een energiecoach en hun oude witgoedapparaat gratis omruilen voor een energiezuinig apparaat. Hiermee verminderen ze hun energieverbruik en besparen ze blijvend op hun energierekening.

Heidi den Hartigh, wethouder Klimaat en Duurzaamheid: “Veel inwoners komen door de hoge energiekosten in de financiële problemen. We willen onze inwoners met de laagste inkomens helpen met iets waar ze echt iets aan hebben, ook voor de lange termijn. Daarom zijn we deze actie gestart. Daarnaast is het natuurlijk goed voor het klimaat om energie te besparen.”

Wat doet de energiecoach en wat is de witgoedwissel?

De energiecoach komt bij de inwoners thuis en geeft advies over hoe ze energie kunnen besparen. Ook bekijkt de energiecoach welk apparaat in het huis het meest verbruikt. Verouderde witgoedapparaten zoals koelkasten en wasmachines die veel verbruiken, zorgen vaak voor hoge energiekosten. Met een laag inkomen is het meestal niet mogelijk om deze te vervangen. Daarom helpt de gemeente hierbij. Het oude apparaat kan bij een lokale ondernemer gratis worden omgewisseld door een nieuw energiezuinig apparaat.

Voor wie is de actie?

Inwoners die in aanmerking komen voor de actie hebben een persoonlijke brief van de gemeente ontvangen. In 2022 ontvingen zij ook een energietoeslag. Er kunnen in totaal 300 energiecoachgesprekken en witgoedwissels aangevraagd worden. De gemeente heeft voor deze actie geld van het Rijk ontvangen.

Vragen?

Inwoners die vragen hebben over de actie, kunnen contact opnemen met het gemeentelijke energieloket via telefoonnummer 0561 20 80 01.