Gemeente Weststellingwerf heeft via de bruggenbank een gebruikte fietsbrug van De Boer & De Groot gekocht. De fietsbrug stond van 2007 tot 2020 in Oostmahorn in de gemeente Noardeast-Fryslân. Gemeente Weststellingwerf gaat de fietsbrug plaatsen op het eiland Driewegsluis. Hiermee sluit het zuidelijke deel van het eiland direct aan op het hoofdfietsnetwerk richting Oldemarkt.

Het compleet hergebruik van de brug is uniek. Wethouder Roelof Theun Hoen is daar trots op: ‘‘We zetten ons als gemeente in voor duurzaamheid. Dat doen we ook door zoveel mogelijk circulair en duurzaam in te kopen. Een fietsbrug compleet hergebruiken is daar het ultieme voorbeeld van. We besparen daarmee veel grondstoffen, op het productieproces en het transport. De impact op het milieu is daardoor minimaal. En het is nog goedkoper ook!’’

Bereikbaarheid Driewegsluis

Het zuidelijke gebied is nu alleen bereikbaar via het sluiscomplex van de Driewegsluis. Deze verbinding sluit niet aan op het hoofdfietsnetwerk. De komst van de fietsbrug zorgt wel voor deze verbinding. Daarnaast verbetert de fiets- en wandelverbinding tussen Ossenzijl-Oldemarkt. Ook wordt het Nationale Park Weerribben-Wieden beter bereikbaar. De Driewegsluis wordt hiermee duidelijker en aantrekkelijker als poort naar Friesland. De tweedehands fietsbrug is daarmee onderdeel van het project ‘Zuidelijke Poort’. Vanuit de Regio Deal Zuidoost Friesland is hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Plaatsing fietsbrug

De brug is schoongemaakt, nagekeken en sommige onderdelen zijn vervangen. Tussen half februari en half maart worden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd en wordt de brug door De Boer & De Groot geplaatst.