Sinds maart werkt de gemeente Weststellingwerf samen met het Armoedefonds aan het stoppen van menstruatiearmoede. Wethouder Heidi den Hartigh: “Ook in onze gemeente zijn er meisjes en vrouwen die onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Bij de Menstruatieproducten Uitgifte Punten (MUP) in onze gemeente kunnen zij gratis maandverband, tampons of menstruatiecups meenemen. Want alle vrouwen in onze gemeente moeten mee kunnen doen aan dagelijkse activiteiten, ook als er niet voldoende geld is om zelf menstruatieproducten te kopen”.

Het allereerste MUP is te vinden in het openbare damestoilet van het gemeentehuis in Wolvega. Inmiddels zijn er al tien MUP in Weststellingwerf. Onder andere bij de bibliotheek en Kledingbank De Stellingwerven: “Wij merken dat onze bezoekers erg blij zijn met deze gratis menstruatieproducten en er graag gebruik van maken.”

Ook bij de bibliotheek is het mandje met de gratis menstruatieproducten in het openbaar toilet steeds snel leeg. Heidi den Hartigh: “Ik ben blij dat meisjes en vrouwen deze uitgiftepunten weten te vinden. Al zijn ze soms nog wel wat te bescheiden en nemen ze maar één product mee. Het is juist de bedoeling dat ze de producten per pak meenemen. En dat mag ook voor iemand anders zijn die het kan gebruiken. Bijvoorbeeld voor je dochter, zus, vriendin, buurvrouw of klasgenootje."

“Alle meisjes en vrouwen in onze gemeente moeten mee kunnen doen aan dagelijkse activiteiten, ook als er niet voldoende geld is om zelf menstruatieproducten te kopen”

Op dit moment zijn er 10 MUP in Wolvega en Noordwolde. Heidi den Hartigh: “Samen kunnen we nog meer MUP locaties openen, zo krijgen alle meisjes en vrouwen in hun buurt een locatie waar ze gratis producten kunnen pakken. Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om inwoners in onze andere dorpen op te roepen ook een MUP op te richten. Dat kan bijvoorbeeld via een bestaande mini-bieb of weggeefkast of op een andere vergelijkbare locatie. Zolang het maar een openbaar toegankelijke plek is.”

Wil jij een MUP locatie zijn?

Wil jij jouw dorp van een MUP voorzien? En heb je daarvoor al een geschikte bestaande locatie? Of heb je een goed idee voor een MUP locatie in jouw dorp? Stuur dan een e-mail naar de gemeente via info@weststellingwerf.nl. Je krijgt dan eerst meer informatie over hoe het allemaal werkt. Het Armoedefonds regelt vervolgens alles rechtstreeks met de eigenaar van het MUP.”

Waar vind ik een MUP?

  • Gemeentehuis Wolvega
  • ’t Buurthuus in Noordwolde
  • To-B Jongerencentrum in Noordwolde
  • Bibliotheek Wolvega
  • Kledingbank De Stellingwerven
  • Voedselbank
  • Apotheken
  • Middelbare scholen

Je herkent een MUP aan het logo met de vlinder. Kijk voor alle uitgiftepunten op www.armoedefonds.nl.(externe link)

Digitale nieuwsbrief

Weststellingwerf verspreidt iedere twee weken een digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een bundeling van berichten die op de website zijn verschenen. 

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief 

Luchtfoto Wolvega en het gemeentehuis