Op 1 april viert de Canadian Royal Airforce haar 100-jarig jubileum. Ter ere van dit jubileum hebben ze gemeente Weststellingwerf gevraagd om het gemeentehuis te verlichten. Wij staan graag stil bij het 100–jarig bestaan en bij de goede relatie tussen Nederland en Canada. Daarom kleuren de balkons aan de voorkant van het gemeentehuis op maandag 1 april blauw. 

Het verzoek om een gebouw blauw te kleuren, is niet alleen aan de gemeente Weststellingwerf gedaan, maar aan verschillende organisaties wereldwijd. Op 1 april worden meer dan 280 gebouwen verlicht.

Gesneuvelde Canadese militairen

In de gemeente Weststellingwerf liggen verschillende Canadese militairen begraven die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij Noordwolde en Sonnega staan monumenten ter nagedachtenis aan de gesneuvelde geallieerde bemanningsleden op de plaats waar het vliegtuig is neergestort.

Noordwolde

Op 30 juni 1942 verongelukte de Halifax MK II W 1113 LQ-G (for George) no. 405 (Vancouver) van het Royal Canadian Air Force Squadron. Bij Oosterstreek loste de Halifax een aantal zware bommen en probeerde even buiten Noordwolde een noodlanding te maken. Boven de Dwarsvaartweg spatte het toestel uiteen. Acht bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij liggen begraven op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde Kerk in Noordwolde.

Sonnega-Oldetrijne

De geallieerde Lancaster JB 545 was op 16 december 1943 samen met 496 andere toestellen op weg naar Berlijn. Boven Oldetrijne werd de Lancaster beschoten door Duitse jachtvliegtuigen en stortte neer aan de oever van De Linde, bij de Sasweg. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven, waaronder vijf Engelsen, een Australiër en een Canadees. Zij liggen begraven op de Algemene begraafplaats te Wolvega. 16 december was een zwarte dag in de geschiedenis, tijdens de raid op Berlijn zijn die dag 300 bemanningsleden gesneuveld.