Heb je een voorwerp gevonden, dan doe je hiervan aangifte in de gemeente waar je het voorwerp gevonden hebt en niet bij de politie.

Na de aangifte kun je het gevonden voorwerp zelf bewaren of in bewaring geven bij de gemeente.

DigiD linkMelding maken van een gevonden voorwerp

Aanvullende informatie

Gevonden voorwerpen

Hiermee bedoelen we voorwerpen die de eigenaar, zonder dat dit de bedoeling was, kwijtraakte. Zoals een verloren portemonnee, sieraad of tas. Het is verplicht om een gevonden voorwerp aan te geven bij de gemeente. Vind je het voorwerp in een besloten ruimte, dan moet je dit melden bij de bewoner, beheerder, gebruiker of exploitant van die ruimte.

Eigenaar worden van een gevonden voorwerp

Bij de aangifte kun je aangeven dat je de eigenaar wilt worden van het gevonden voorwerp. Als de oorspronkelijke eigenaar zich niet meldt, ben je na 1 jaar eigenaar van het voorwerp.

Heb je het voorwerp in bewaring gegeven aan de gemeente, dan kunt je alleen eigenaar worden als het voorwerp een waarde heeft van meer dan € 450. Je moet je dan binnen 1 maand na de bewaartermijn van een jaar melden bij de gemeente. Je moet zelf de bewaartermijn in de gaten houden. Meld je je niet op tijd, dan kun je het voorwerp niet meer opeisen.