Gladheid komt in Nederland vrijwel elke winterperiode voor. Het ontstaat in de vorm van ijzel, sneeuw en hagel. Meestal gaat de gladheid na een aantal dagen vanzelf weg. De gemeente Weststellingwerf neemt maatregelen om de gladheid te bestrijden, zoals het strooien van zout.

We strooien preventief

We strooien preventief. Dat betekent dat we zout strooien voordat het glad is. Door preventief te strooien verbruiken we minder zout. Dit scheelt geld en is beter voor het milieu. We werken met een gladheidmeldsysteem. Dat voorspelt op basis van o.a. de wegdektemperatuur in combinatie met actuele weerberichten de kans op gladheid. Dat geeft ons de kans om te strooien, voordat het glad wordt.

Waar strooien we?

Het is onmogelijk om overal tegelijk te strooien. Als eerste strooien we . Dit zijn busroutes, hoofdwegen, doorgaande wegen en drukke fietsroutes. Daarna strooien we de overige wegen. Bij extreme sneeuwval strooien we alleen de wegen in fase 1.

Bekijk welke wegen bij fase 1 horen

Blesdijke:
Friese Veldweg, Markeweg (inclusief fietspaden), Oosterbroekweg, Sasweg.

De Blesse:
Bovenweg (tot Nieuwstraat), Markeweg, Nieuwstraat, Spoorlaan (inclusief fietspaden), Steenwijkerweg (inclusief parallelwegen, fietspaden en verbindingsfietspad langs voormalig sportveld).

Boijl:
Boijlerweg (inclusief fietspad), Doldersumsestraat, Verwersweg.

De Hoeve:
Hoeveweg (gedeelte Jokweg – Vinkegavaartweg), Jokweg, Kontermansweg, Vinkegavaartweg.

Langelille:
Kerkeweg, Langelilleweg, Lemsterweg.

Munnekeburen:
Gracht, Grindweg, Lemsterweg.

Nijeholtpade:
Hoofdweg, Kerkweg, Vriesburgerweg.

Nijeholtwolde:
Heerenveenseweg (tot RW 32, inclusief parallelweg), Heirweg, Stadburen.

Nijelamer:
Hoofdweg, Schipslootweg, Stadburen.

Noordwolde:
Dr. Mulderstraat, Ds. Reitsmastraat, Elsweg (vanaf Zuiderweg tot aan Mauritsweg), Geldering, Hellingstraat, Hoofdstraat Oost, Hoofdstraat West, Industriestraat, Mauritsweg (tot aan Elsweg), Mandehof (route om ’t Vlechtwerk heen), Nijverheidsstraat, Oldeberkoperweg (gedeelte Nijverheidsstraat – Oosterstreek), Rotanstraat, Zuiderweg.

Oldeholtpade:
Hamersweg, Hoofdweg (inclusief fietspaden), Pasmalaan, Vinkegavaartweg. 

Oldeholtwolde:
Idzardaweg, Kerkweg, Heerenveenseweg (inclusief parallelweg), Slingerweg (gedeelte Ottersweg – Heerenveenseweg).

Oldelamer:
Hogeweg, Hoofdweg, Kerkhofslaan.

Oldetrijne:
Kerkhofslaan, Sasweg, Sonnegaweg.

Oosterstreek:
Oosterstreek (inclusief fietspad).

Peperga:
Pepergaweg (inclusief fietspaden).

Scherpenzeel:
Gracht, Grindweg, Nieuweweg (deels), Zeedijk.

Sonnega:
Hoofdweg, Oppers, Sonnegaweg.

Spanga:
Marktweg, Spangahoekweg (gedeeltelijk), Zeedijk.

Steggerda:
Pepergaweg, Steggerdaweg (inclusief fietspaden), Zuiderweg.

Ter Idzard:
Hamersweg, Idzardaweg.

Vinkega:
Noordwolderweg (inclusief fietspaden), Zuiderweg.

Wolvega:
Achtpilarenplein, Beatrixstraat, Bernhardlaan (gedeeltelijk), de Meenthe (tot Sasweg), Drafsportlaan, Eikenlaan, Frisaxstraat, Geraniumstraat, Grindweg, Haulerweg, Heerenveenseweg (inclusief parallelwegen), Hoofdstraat Oost, Hoofdstraat West, Hoofdweg (inclusief fietspaden), Ir.Lelylaan, Julianaweg, Keiweg, Kerkstraat, Kruistraat, Lycklamaweg, Om den Noort, Oppers, Pastoriestraat, Rozenstraat, Sleeswijklaan, Spoorlaan, Sportlaan, Stadhouderslaan, Stationsweg, Steenwijkerweg, Van Baerdtstraat, Van Nijmegen Schonegevelstraat, Van der Sandeplein, Van Harenstraat.

Wat je moet weten over strooien bij gladheid

Bij hevige sneeuwval lijkt het soms alsof er niet gestrooid is, alsof het zout zijn werk niet doet of dat er te weinig zout is gebruikt. Dit is niet altijd het geval. Zout kan pas goed zijn werk doen, als er goed over de gestrooide weg wordt gereden. Sneeuw of ijs smelt sneller als het zout goed wordt ingereden.

Toch de deur uit ondanks gladheid?

Wij doen dag en nacht ons best om de wegen zo veilig mogelijk te houden. Toch kan het gebeuren dat het glad blijft op een weg of wegdeel. Moet je de weg op tijdens gladheid? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Houd extra afstand van de auto voor je.
  • Rem op tijd af en trek ook rustig op.
  • Raakt de auto in een slip? Laat het gas los en trap de koppeling in. Stuur in de richting waar je naar toe wilt. Zodra je weer grip krijgt, ga je vanzelf de goede kant weer op.
  • Zorg ervoor dat de bandenspanning normaal is. Een te lage bandenspanning zorgt dat de auto minder stabiel op de weg ligt.

Ga je lopend op pad, trek dan schoenen aan met geribbelde zolen. Deze zorgen voor meer grip. Om meer grip met de fiets te krijgen, kun je wat lucht uit de banden laten lopen en het zadel wat lager zetten. Dan sta je sneller met de voeten aan de grond. Er zijn ook winterbanden voor de fiets. Informeer ernaar bij een fietsenzaak.

Hou je eigen paadje schoon (en denk aan de buren)

Elke inwoner kan zijn/haar eigen stukje stoep en tuinpad schoon en ijsvrij houden. Denk je ook aan je buurman/buurvrouw die slecht ter been is? Zij stellen jouw hulp vast op prijs! Thuis kun je prima strooien met zand of tafelzout.