'Beter een goede buur dan een verre vriend'

Naast elkaar wonen kan prettig zijn. Samen de heg planten, een kop koffie drinken en elkaar helpen in nood: het hoort er allemaal bij. De meeste mensen vinden een goed contact met hun buren heel belangrijk. Houd daarom rekening met je buren. Je wilt ook dat ze rekening houden met jou!

Zetten zij bijvoorbeeld hun auto graag recht voor de deur? Gun ze dat. Neem ook eens de container van de buren mee. Als zij zien dat je rekening met hen houdt, zullen ze ook eerder rekening met jou houden.

Naast elkaar wonen kan ook lastig zijn. Geluid van de radio of tv of een blaffende hond. Of de takken van hun boom die in jouw tuin overhangen. Er is een probleem en daar wil je iets aan doen, want je wilt prettig wonen. Hoe pak je dat aan?

Buurtbemiddeling

Sinds april 2018 is de gemeente Weststellingwerf samen met de politie, Scala Welzijn WoonFriesland en de Woningstichting Weststellingwerf gestart met buurtbemiddeling. Je kunt kosteloos contact opnemen met Scala welzijn om ondersteund te worden bij jouw burenruzie. Kijk voor meer informatie op de website van Scala.

Meer onderwerpen

Meer informatie over dit onderwerp vind je hieronder.

Burenruzie? Dat wil toch niemand!

Om ruzie te te voorkomen is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Als je heel boos bent, kun je beter even wachten tot je afgekoeld bent.

Voor je in gesprek gaat, kun je je voorbereiden. Schrijf bijvoorbeeld de volgende punten op:

 • Bedenk waar je echt last van hebt. Probeer het bij twee dingen te houden.
 • Wat denk je dat de buren hiervan vinden?
 • Heb je zelf al wat gedaan om het op te lossen?
 • Wat wil je voorstellen aan de buren?

Voorbereid?

Bel dan aan bij de buren, vertel dat je wilt praten en zoek een moment dat het jullie beiden uitkomt. Een voorbeeld: ’Dag buurman, ik wil graag wat met je bespreken. Wanneer kan dat?’

Hebben jullie een moment gevonden? Hou het gesprek altijd rustig en vriendelijk.

Vertel rustig en kort waar je last van hebt. Vraag de buren wat ze daarvan vinden en luister naar het antwoord. Wat vinden zij ervan? Hebben ze ook last van jou? Soms ben je jezelf daar helemaal niet van bewust. Praat er over. Kunnen jullie samen een oplossing bedenken?

Wat zijn oplossingen? Kunnen jullie tot afspraken komen?

In een afspraak is het belang van twee mensen verwerkt. Voorbeeld: Het kan zijn dat het voor de buren belangrijk is dat zij naar muziek kunnen luisteren, terwijl jij het belangrijk vindt dat de kinderen kunnen slapen. Misschien kunnen jullie samen testen bij welk volume de muziek door de muur heen te horen is. En bij welk volume dus nog net niet. Of spreek een tijd af wanneer de muziek uitgaat.

Maak afspraken met elkaar en zorg dat je met elkaar in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.

Hoe pakten zij het aan?

Denise:

Wat dom van mij! Ik heb er niet aan gedacht dat de rook uit onze vuurkorf zo het slaapkamerraam van de buren inwaaide. Ik was blij dat de buurvrouw het me vertelde. Nu branden we nog steeds de vuurkorf maar staat hij in een andere hoek van het terras. We weten nu zeker dat zij er geen last van hebben.

Patrick:

De buren gingen naar het werk en de hond begon te blaffen. De hele dag! Ik ben overdag thuis en ik had er behoorlijk last van! Toen heb ik aangebeld bij de buren en verteld wat ik hoorde. De buurman werd eerst boos: hij kon zich gewoon niet voorstellen dat de hond overdag blafte. Wel zei hij dat hij mijn tv 's avonds ook heel goed kon horen. Daar schrok ik best van. We hebben het erover gehad en we kwamen op het idee om samen uit te proberen wat we van elkaar hoorden. Toen hoorde ik mijn tv en de buurman zijn hond! Nu hebben ze de bench van de hond verplaatst. Het bleek dat als hij niet meer naar buiten kon kijken, hij ook niet meer blafte! En ik zet mijn tv zachter. Ik ben blij dat het is opgelost.

Marieke:

Ik heb graag de radio aan als ik thuis ben. Anders is het zo stil in huis.. Toen de buurman mij vertelde dat hij last heeft van mijn muziek, vond ik dat heel vervelend. Zo hard stond het volgens mij niet. Ik voelde me wel een beetje aangevallen, maar hij was gelukkig heel vriendelijk. Eerst wist ik niet goed wat ik kon doen. Toen hebben we het uitgeprobeerd; ik thuis bij de radio, terwijl ik hem aan de telefoon had. Zo hebben we gemeten wanneer hij mijn muziek nog net niet hoorde, daar heb ik een streepje op de volumeknop gezet. Probleem opgelost! En ik luister nog steeds naar mijn muziek!

Mitchel:

Wij hebben pubers die graag met hun vrienden op straat zijn 's avonds. Ik deed dat vroeger zelf ook en heb er dan ook geen last van. Voor mijn buren bleek dat anders te zijn: ze klaagden over de lege blikjes en chipszakken in hun tuin. Wat een gezeur, dacht ik eerst. Maar ik vind het belangrijk dat er geen ruzie met de buren is; wie heeft daar nou wat aan? We hebben afgesproken dat ik erop zou letten. Nu ruimen de kinderen hun rommel op in een vuilniszak die ik ze meegeef. Zo simpel kan het dus zijn!

Probeer eerst de ander te begrijpen

Probleem opgelost? Heel goed! Nog niet gelukt? Blijf in gesprek met elkaar!

Laat het niet uit de hand lopen. Gebeurt dat toch? Stel rustig voor om hiermee op te houden. Je hoeft geen vrienden te zijn, maar een ruzie is slecht voor iedereen.

Wat werkt wel?

 • Voorbereiden op een gesprek: geef antwoord op de vragen hierboven.
 • Bedenk dat de buren je vast niet bewust last bezorgen.
 • Spreek je buren alleen aan als je rustig bent.
 • Probeer in het gesprek neutrale woorden te gebruiken. Zeg bijvoorbeeld “ muziek” in plaats van “die herrie”. Zeg “bladeren” in plaats van “die troep”. Zeg: kat in plaats van "dat rotbeest”.
 • Zoek naar oplossingen die voor jou en je buren werken.

Wat werkt niet?

 • Aanbellen als je boos bent. Dat wordt ruzie!
 • Hard praten zodat anderen je ook kunnen horen. De kans is groot dat zij zich er mee gaan bemoeien en daardoor kan ook ruzie ontstaan.
 • Praten over “die herrie” in plaats van “muziek”. Je buren kunnen zich aangevallen voelen.
 • Een tegenactie: zoals stampen met een bezem tegen het plafond. Of ook de radio hard aanzetten. Het helpt niet en je krijgt er ruzie door.