Eigenaren van een koopwoning in Weststellingwerf kunnen voor € 70,- aan energiebesparende producten gratis aanschaffen. Gemeente Weststellingwerf wil woningeigenaren met deze actie stimuleren om in huis energie te besparen. Hiermee vermindert de CO2-uitstoot en verlagen de woonlasten. Dat is goed voor het klimaat én de portemonnee.

‘‘Met deze actie willen we laten zien dat je snel en gemakkelijk energiebesparende maatregelen kunt nemen en zo geld kunt besparen. In oude woningen zijn naden en kieren bijvoorbeeld vaak niet goed dicht gemaakt. Door deze dicht te maken met tochtstrips kun je jaarlijks zo’n € 50,- aan energiekosten besparen’’, vertelt wethouder Hanneke Zonderland. Andere producten die inwoners kunnen aanschaffen om energie te besparen, zijn onder andere ledlampen, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop en een verwarmingspompschakelaar. De actie geldt ook voor grote zuinige apparaten zoals een inductiekookplaat en een koelkast.

Hoe werkt het?

Woningeigenaren kunnen op twee manieren gebruikmaken van de actie. Ze kunnen energiebesparende producten bij hun lokale bouwmarkt kopen of bestellen. Met de kassabon kunnen ze € 70,- van het aankoopbedrag terugvragen via Duurzaam Bouwloket. Ook inwoners die onlangs energiebesparende producten hebben gekocht, kunnen hun geld nog terugvragen. Binnen acht weken na de aanvraag krijgen ze het geld teruggestort op hun bankrekening. Inwoners die het aankoopbedrag liever niet eerst zelf betalen, kunnen tot € 65,- aan energiebesparende producten online bestellen via Duurzaam Bouwloket.

Woningeigenaren krijgen eind januari een folder met meer informatie van de gemeente thuisgestuurd, maar kunnen nu al gebruikmaken van de actie. De actie loopt tot 31 maart 2021.

Subsidie voor huurwoningen

Gemeente Weststellingwerf heeft € 56.000,- beschikbaar voor deze actie. Hiervoor ontvangt de gemeente subsidie vanuit de Regeling Reductie Energiebesparing (RRE). De Rijksoverheid stelde in totaal € 87 miljoen beschikbaar voor de RRE. De gemeente hoopt dat huurders later dit jaar van eenzelfde soort actie kunnen profiteren. Er is hiervoor RREW-subsidie aangevraagd. Dit is een soortgelijke subsidieregeling die ook voor huurwoningen geldt.

Duurzaam Bouwloket

Duurzaam Bouwloket voert de actie voor de gemeente Weststellingwerf uit. Meer informatie is te vinden op https://www.duurzaambouwloket.nl/subsidie-rre-weststellingwerf.