Om hergebruik van grond te faciliteren, heeft de gemeente de nota Bodembeheer 2021 OWO en bijbehorende bodemkwaliteitskaarten vastgesteld. In de nota Bodembeheer 2021 OWO staan de gemeentelijke spelregels voor hergebruik van grond (de spelregels voor grondverzet).

De bodemkwaliteitskaarten tonen de bodemkwaliteitszones en uitgesloten gebieden, bevatten een ontgravingskaart en een toepassingskaart. Op de toepassingskaart staat welke grond je waar mag gebruiken. De toepassingskaart bestaat uit de bodemkwaliteitskaart en er is gekeken waar welke grond mag worden toegepast.

In Ooststellingwerf en Opsterland is grondverzet op dezelfde manier geregeld. Het beleid is zo op elkaar afgestemd dat met dezelfde spelregels grondverzet ook naar elkaars gemeente kan plaatsvinden. Op vergelijkbare wijze is er ook aansluiting met de meeste andere gemeenten in Fryslân.

Grondverzet geregeld

De nota Bodembeheer 2021 OWO en bijbehorende bodemkwaliteitskaarten hebben tot doel om het grondverzet binnen de gemeenten Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland verantwoord te regelen. Wie in het verleden grond tussen verschillende locaties wilde verplaatsen, moest die grond altijd laten onderzoeken. Aan deze zogenaamde partijkeuring zijn aanzienlijke kosten verbonden. Onder een aantal spelregels is keuring nu niet meer nodig. Deze ‘vrijstellingsregeling grondverzet’ leidt tot een lastenverlichting voor bedrijven en particulieren.

Melden grondverzet wel nodig

Met het vaststellen van nota Bodembeheer 2021 OWO en bijbehorende bodemkwaliteitskaarten is het verplaatsen van grond vereenvoudigd, zowel binnen de individuele gemeenten als tussen de onderlinge gemeenten. Grondverzet groter dan 50 m3 moet altijd vooraf worden gemeld.

Informatie en melden grondverzet

Voor meer informatie en het doen van meldingen, kun je terecht op de website Meldpunt Bodemkwaliteit(externe link) en op de website Interactieve Bodemkwaliteitskaart Fryslân(externe link).