Samen met politie en andere partijen wil de gemeente een vuist maken tegen hennepteelt. De politie pakt deze organisaties, maar ook de thuistelers hard aan. 

Waarom is een hennepkwekerij gevaarlijk?

Het kweken van hennep is geen onschuldige hobby! Het telen van deze plant is een misdrijf en dus strafbaar. De teelt en de handel van hennep zijn steeds vaker in handen van zware criminelen. Telers worden steeds vaker het slachtoffer van geweldsdelicten en ripdeals. Maar er zijn meer risico's:

 1. Brand- en ontploffingsgevaar
  Hennepplanten hebben veel licht nodig. Voor een snelle groei zijn lampen met een hoog wattage nodig. Deze gloeilampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat hoge energiekosten de winst drukken wordt de stroom vaak illegaal ‘getapt’. De wirwar van kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. Zo is de kans op brand en ontploffing zeer groot!
 2. Gevaarlijke voor de gezondheid
  Voor de wietteelt worden op grote schaal pesticide en zoutzuur gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en zelfs voor schade aan de luchtwegen. In de meeste hennepkwekerijen wordt met automatische sproei-installaties water verneveld om een vochtig klimaat te creëren. Die waterdruppels zijn een broedplaats voor legionella. Besmetting met legionella kan een dodelijke afloop hebben.
 3. Schade aan de woning
  Thuisteelt is ook schadelijk voor de woning. Door de hoge luchtvochtigheid en warmte die nodig zijn voor de teelt, ontstaat schimmelvorming en houtschimmel. De woning daalt hierdoor fors in waarde en het kost veel geld om alles weer in een normale, bruikbare staat te krijgen.

Hoe herken je een hennepkwekerij?

Een hennepkwekerij in jouw buurt kun je herkennen aan de volgende kenmerken: 

 • Warme en/of vochtige muren en/of continue condensvorming op de ramen;
 • Non-stop zoemende of brommende geluiden;
 • Afgeplakte ramen, ramen en gordijnen die nooit open gaan;
 • Stankoverlast in de vorm van henneplucht;
 • Bouwwerkzaamheden en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen;
 • Stroomstoringen op het elektriciteitsnet, zoals knipperende lampen of schommelingen in de stroomsterkte;
 • Bewoners die nooit of heel kort op vaste tijdstippen thuis zijn in combinatie met één of meerdere van de bovenstaande signalen;
 • Bewakingscamera’s;
 • Extra ontluchtingspijpen in het dak.

Vermoeden van een hennepkwekerij? Altijd melden

Als je denkt dat er ergens een hennepkwekerij is, meld dit dan aan de politie via 0900-8844. Dit kun je natuurlijk ook anoniem doen via ‘Meld Misdaad Anoniem’, telefoonnummer 0800-7000. Voor meer informatie hierover kun je terecht op www.meldmisdaadanoniem.nl

Wat gebeurt er na het melden?

De politie inspecteert het verdachte pand en zoekt uit wie de eigenaar van het pand is. Als blijkt dat het inderdaad om een hennepkwekerij gaat, wordt het pand ontruimd. Bij gevaar gebeurt dit direct!