Wat is huiselijk geweld?

Huiselijk geweld word je aangedaan door iemand uit je eigen huiselijke of familiekring. Het gaat dus niet om de plaats waar het gebeurt, maar om degene die het doet. Dat kan een (ex-) partner zijn, een gezinslid of iemand anders uit je familie. Soms is huiselijk geweld moeilijk te herkennen. Het geweld  hoeft niet alleen lichamelijk geweld te zijn, het kan ook seksueel of psychisch zijn. Veelvoorkomende vormen van huiselijk geweld zijn lichamelijk geweld, kindermishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, bedreiging (stalking) en eerwraak

Wat kun je doen bij huiselijk geweld?

  • Ben je slachtoffer, dader of getuige van huiselijk geweld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie via 112.
  • Verder kun je bij spoed 24 uur per dag gratis bellen met Veilig thuis Friesland via telefoonnummer 0800-2000, ook als je twijfelt.
  • Fier Fryslân geeft 24 uur per dag direct hulp of advies in nood via 088 - 20 80 000.
  • Je kunt ook anoniem chatten met Fier Fryslân(externe link) als je zelf in een nare situatie zit of als je je zorgen maakt over iemand in je omgeving.

Huisverbod bij huiselijk geweld

Bij (ernstige dreiging van) huiselijk geweld kan de burgemeester een huisverbod geven. De dader mag dan niet meer in de woning of in de buurt van de woning komen en geen contact hebben met de bewoners van het huis. 

Het huisverbod duurt 10 dagen en kan worden verlengd tot 28 dagen. De burgemeester kan het huisverbod op elk moment stoppen, bijvoorbeeld omdat de dreiging voor het slachtoffer is verdwenen of omdat de dader akkoord gaat met de aangeboden hulpverlening.