Met een identiteitskaart kun je laten zien wie je bent (identificatie). Je kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. Je vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente waar je woont. Vijf werkdagen later krijg je bericht van de gemeente dat je jouw paspoort kunt ophalen. 

Identiteitskaarten voor personen van 18 jaar en ouder zijn 10 jaar geldig. Personen jonger dan 18 jaar krijgen een identiteitskaart die 5 jaar geldig is.

Heb je een identiteitskaart nodig? Maak dan een afspraak.

Online afspraak maken

Wat moet ik meenemen?

  • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag en voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Als jouw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neem je het buitenlandse proces-verbaal mee.
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
  • Pinpas of geld. Je betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 12 jaar

  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun indentiteitskaart.
  • Kinderen hebben toestemming nodig van alle mensen die het gezag over het kind hebben. Meestal zijn dit de ouders. Download hiervoor de toestemmingsverklaring (pdf).

Wat kost het?

SoortKosten
Identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder€ 67,55
Identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder met spoedaanvraag€ 118,45
Identiteitskaart voor personen tot en met 17 jaar€ 36,45
Identiteitskaart voor personen tot en met 17 jaar met spoedaanvraag€ 87,35

Spoedaanvraag

Als je je identiteitskaart snel nodig hebt, doe je een spoedaanvraag. Je moet dan wel de aanvraag vóór 13.00 uur hebben ingediend. Je kunt de identiteitskaart dan de volgende werkdag ophalen. Je moet hiervoor wel extra betalen. De extra kosten zijn € 50,90.

Identiteitskaart kwijt of gestolen

Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Je moet het wel melden. 

Melding doen van mijn vermiste identiteitskaart

Je kunt direct een nieuwe identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag onderteken je een Verklaring van vermissing. Als je je identiteitskaart in het buitenland verliest, doe je aangifte bij de politie ter plaatse.

Reizen met kinderen

  • Reis je met je kind naar het buitenland? Dan moet jouw kind een geldig reisdocument (een paspoort of een identiteitskaart) hebben.
  • Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool zie je precies welke documenten je nodig hebt en kun je online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt je veel tijd.

Heb je gevonden wat je zocht?