Leerlingen van Terra Wolvega maken via het project Rotan 2.0 kennis met het vlechtproces, van het telen van gewassen tot het vlechten van rotan vlechtwerkproducten. Maandagmiddag 10 oktober, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, hebben wethouders Heidi den Hartigh en Mariska Rikkers samen met de leerlingen een informatiebord onthuld.

De leerlingen hebben voor het project een biodiverse tuin aangelegd in de openbare ruimte naast de school en op het schoolterrein. Hier hebben ze verschillende soorten wilgen, grassen en andere gewassen gepland. Van de oogst gaan de leerlingen verschillende soorten producten vlechten, zoals schuttingspanelen en decoratieve tuinattributen. De vlechtmeesters van Ambacht Noordwolde komen hiervoor ieder jaar een aantal weken op de school om de leerlingen te leren vlechten. Gertrud van Leeuwen van Ambacht Noordwolde is blij dat de samenwerking met de school op deze manier wordt voortgezet. Na de afronding van het project blijven de leerlingen de tuin, waaronder het stuk in de openbare ruimte, op ecologische wijze onderhouden.

Wethouder Mariska Rikkers: ‘‘Het is mooi om te zien dat er op deze manier tussen verschillende partijen wordt samengewerkt om een belangrijk stukje cultuurhistorie van het ambacht (riet)vlechten te behouden en nieuw leven in te blazen.’’

Rotan 2.0

Rotan 2.0 is een samenwerkingsproject tussen Terra Wolvega, Ambacht Noordwolde, gemeente Weststellingwerf en provincie Fryslân. Het project is betaald vanuit de gemeente Weststellingwerf en de streekagenda van de provincie Fryslân.

Foto's: Lenus van der Broek