Vier jaar geleden heeft Plaatselijk Belang Nijeholtpade de Omgevingsvisie Nijeholtpade “Dorp in het groen” opgesteld. Om de ideeën uit dat dorpsplan voortvarend op te pakken, maakten Plaatselijk Belang en gemeente hier gezamenlijke afspraken over. Diverse dorpswensen konden ‘werkende weg’ worden gerealiseerd. Zowel dorp als gemeente hadden de behoefte om de afspraken nog verder te concretiseren. In december 2019 leidde dit tot de Maatschappelijke Overeenkomst waarmee 12 plannen projectmatig zijn opgepakt.  Deze nieuwe vorm van samenwerken voor dorp en gemeente is nu geëvalueerd.

Samen veel bereikt

De afgelopen periode zijn gezamenlijk maar liefst 19 projecten opgepakt (waarvan 12 binnen de Maatschappelijke Overeenkomst). De gemeente heeft bijna € 530.000 geïnvesteerd. Het is mooi dat deze investeringen vrijwel allemaal uit bestaand beleid en geplande werkzaamheden voortkomen. Zo werd meegelift op de vervanging van het riool om de Hoofdweg opnieuw in te richten. Daarnaast werd op diverse plekken de laanstructuur hersteld door herplanten van bomen en zijn bermen ingezaaid om de biodiversiteit te vergroten. Het aangelegde voetpad van het dorp naar de Stellingenweg was een grote wens van het dorp. Ook in de structurele samenwerking tussen dorp en gemeente zijn stappen gezet. De banden tussen de lokale werkgroep “Veur en Deur” en het gebiedsteam zijn verstevigd en vindt er onder andere jaarlijks overleg plaats over het onderhoud van wegen en groen.

Corona van invloed

Het is bijzonder dat ondanks corona een groot deel van de projecten eind 2021 kon worden afgerond. Een paar projecten zitten nog in de afrondende fase. Momenteel zijn starters op de woningmarkt na een lange aanloop aan zet om hun wensen om te zetten in een concreet woningbouwplan. Ook werkt het dorp hard aan een eigen energietransitieplan.

Duurzame samenwerking

De Maatschappelijke Overeenkomst zorgde voor een intensieve samenwerking. Door de afspraken uit deze Maatschappelijke Overeenkomst is een heel netwerk aan werkgroepen aan de slag gegaan. De werkgroepen bestonden uit  bewoners en ambtenaren. Dorp en gemeente maakten gebruik van elkaars kennis, tijd en creativiteit. Dit om tot het beste resultaat te komen en op een slimme manier wensen met elkaar te combineren. De gemeente is blij dat deze samenwerking heeft gewerkt en bijdraagt aan de korte lijnen met het dorp.

Vervolg

In juni 2019 heeft de gemeente de Omgevingsvisie ‘Ruimte voor kwaliteit’ vastgesteld. De gemeentelijke omgevingsvisie nodigt dorpen uit om een eigen visie te ontwikkelen. Ook geeft de gemeente daarin aan dat zij bereid is om vanuit deze visie nieuwe vormen van samenwerking aan te gaan. De succesvolle pilot met Nijeholtpade heeft daarvoor belangrijke informatie en inspiratie opgeleverd. De gemeente gaat nu verder verkennen hoe we deze werkwijze kunnen uitbreiden naar de andere dorpen.