De noodopvang bij sportcomplex De Steense gaat sluiten. De caravans zijn niet geschikt voor opvang in de winter. Daarom verhuizen de vluchtelingen naar andere opvanglocaties in Weststellingwerf. Zeventien vluchtelingen zijn eind september al verhuisd naar de Stellingenweg in Oldeholtpade. De andere tien Oekraïners verhuizen aankomende week naar de Heerenveenseweg in Wolvega.

Hoe zien de opvanglocaties eruit?

Op de Stellingenweg in Oldeholtpade heeft de gemeente negen woonunits geplaatst op een stuk grond bij een boerderij dat eigendom is van de provincie Fryslân. Op de Heerenveenseweg in Wolvega heeft de gemeente negen chalets geplaatst op een stuk grond dat eigendom is van de gemeente. Elke woonunit en chalet heeft een eigen douche en toilet. Op de locatie aan de Heerenveenseweg heeft iedere chalet ook een eigen keuken. Op de locatie aan de Stellingenweg is een gezamenlijke keuken. Op beide locaties is er een gezamenlijke ruimte met wasmachines.

Wat gebeurt er met de caravans?

De gemeente plaatst de caravans in een stalling. Mogelijk zijn de caravans volgend jaar nog nodig voor de noodopvang van vluchtelingen en/of statushouders. Wanneer de vluchtelingen zijn verhuisd, wordt het terrein bij De Steense opgeruimd. De kooktent, toiletten, wasruimte, elektriciteitsvoorzieningen en de hekken worden verwijderd. We verwachten dat alles eind november is opgeruimd.

Zijn er nog opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen nodig?

Er komen nog steeds meer Oekraïense vluchtelingen naar Nederland dan dat er weer naar Oekraïne vertrekken. Daarom vraagt de landelijke overheid aan gemeenten in Nederland om meer opvangplekken te regelen. Ook zijn er opvangplekken nodig om de druk op de particuliere opvang te verlichten. Daarom zoekt de gemeente Weststellingwerf naar meer (nood)opvanglocaties. Er is bijvoorbeeld een plan voor een kleine noodopvang aan de Paulus Potterstraat.

Foto's: Nadine de Ruiter

Digitale nieuwsbrief

Weststellingwerf verspreidt iedere twee weken een digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een bundeling van berichten die op de website zijn verschenen. 

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief