Oekraïense vluchtelingen hebben vanaf 1 september 2022 een bewijs van verblijf nodig. Ook als zij willen werken.

Afspraak maken

Let op: tijdelijk geen afspraken voor het verblijfsbewijs mogelijk! (update 6 september 2022)

Dat komt doordat de verblijfsstickers op zijn. Er is een tekort aan grondstoffen die nodig zijn voor het maken van de stickers. Daarom is het nu tijdelijk niet mogelijk om een online afspraak te maken voor het ophalen van een verblijfsbewijs.

De afsprakenplanner is waarschijnlijk half oktober weer beschikbaar, als er weer voldoende stickers zijn.

Vluchtelingen uit Oekraïne die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en ingeschreven staan in de basisregistratie (BRP) van de gemeente kunnen een afspraak maken voor het ophalen van het bewijs van verblijf. Dat kan via de online Afsprakenplanner van de IND (Immigratie en naturalisatiedienst). 

Het is mogelijk om meteen een afspraak te maken voor andere gezinsleden. Dat kan voor maximaal 6 (minderjarige) gezinsleden tegelijk per afspraak.

Bij het maken van de afspraak moet een keuze gemaakt worden waar de vluchteling het bewijs van verblijf wilt ophalen. De dichtstbijzijnde ophaallocatie van het IND vanuit Weststellingwerf is in Assen.

Bewijs van verblijf ophalen

Oekraïense vluchtelingen moeten het bewijs van verblijf persoonlijk ophalen bij een IND-ophaallocatie. Dat geldt ook voor minderjarige vluchtelingen. Iemand anders kan dit niet voor hen doen.

Voor het ophalen is nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs of een Oekraïense verblijfsvergunning;
  • het burgerservicenummer (BSN);
  • de afspraakcode.

Bij het ophalen van het bewijs moeten vluchtelingen vanaf 15 jaar een asielaanvraag ondertekenen.

Vluchtelingen vanaf 12 jaar moeten een antecedentenverklaring invullen en ondertekenen. Dit is een verklaring of de vluchteling ooit een strafbaar feit of misdaad heeft gepleegd.

De vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen, mogen meteen werken in Nederland. De IND beoordeelt de asielaanvraag niet zolang de richtlijn geldt. De richtlijn geldt in elk geval tot 4 maart 2023.

Na 1 september 2022?

Een Oekraïense vluchteling die na 1 september geen bewijs van verblijf heeft, verblijft onrechtmatig in Nederland. Is het niet gelukt om op 1 september 2022 het bewijs op te halen? Dan heeft dit geen gevolgen. Onder voorwaarden is het tot 31 oktober 2022 mogelijk om te werken zonder bewijs van verblijf en zonder tewerkstellingsvergunning.

De IND voegt elke week nieuwe afspraakopties toe. Ook voor na 1 september 2022. Net zo lang tot iedereen die onder de richtlijn valt een afspraak heeft kunnen maken.

Meer informatie?

Uitgebreide informatie over het bewijs van verblijf staat op de website van de IND.