De inhoud is geladen.

Logo gemeente Weststellingwerf
Logo gemeente Weststellingwerf

OKO – Kansrijk opgroeien in Weststellingwerf

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) is een preventieve aanpak waarbij jongeren, ouders en lokale organisaties samen met gemeente Westststellingwerf werken aan een positieve leefomgeving voor jongeren.

Jongeren kunnen zich beter ontwikkelen wanneer zij opgroeien in een positieve, gezonde en veilige leefomgeving. Opgroeien in deze omgeving maakt ook de kans kleiner dat zij gaan drinken, roken of drugs gaan gebruiken. Met OKO werkt iedereen in de gemeente samen aan het vormen van de positieve leefomgeving voor jongeren: thuis (gezin), op school, in de vriendenkring (peergroep) en in de vrije tijd. OKO richt zich op jongeren van 10 tot 18 jaar.

OKO is ontwikkeld door het Trimbos Instituut. Het is gebaseerd op het succesvolle, wetenschappelijk onderbouwde IJslands preventiemodel. Hiermee richten we ons op preventie en versterking van beschermende factoren in het leven van jongeren, zoals een sterke ouder-kindrelatie, betrokkenheid bij school en deelname aan georganiseerde vrijetijdsactiviteiten. Met OKO Weststellingwerf doen we wat bij óns past!

Wil je meer weten over OKO bekijk dan de website van het Trimbos

OKO Weststellingwerf

Wat willen we bereiken?

Logo OKO Weststellingwerf opgroeien in een kansrijke omgeving

Kinderen in Weststellingwerf groeien kansrijk, actief en gezond op. Ze kunnen ontdekken waar ze plezier aan beleven en waar hun talenten liggen. Ze weten hoe ze met tegenslagen om kunnen gaan en bij wie ze terecht kunnen als het zelf even niet lukt. Ze gebruiken geen middelen. 

Werkgroepen

Begin 2025 zijn er 2 werkgroepen gestart. Deze werkgroepen richten ze zich op de twee speerpunten die tijdens de dialoogsessie in oktober 2024 zijn vastgesteld met partners uit de gemeente. 

Speerpunt Vrije Tijd: 

Jongeren doen op een laagdrempelige en plezierige manier aan vrijetijdsbesteding (sport, bewegen, cultuur). Ze kunnen onderzoeken wat ze leuk vinden én weten waar ze terecht kunnen.

Speerpunt Gezin: 

Ouders zijn zich bewust van hun rol in het voorkomen van het gebruik van middelen en het vergroten van het  welbevinden van hun kind én wij ondersteunen ze bij deze rol

Middelengebruik

Hier vind je verschillende websites met informatie over middelengebruik:

  • www.vnn.nl 
    Website voor verslavingen.
  • www.vapenjouwkeuze.nl 
    Website over vapen.
  • www.nix18.nl
    NIX18 is de beste bescherming voor kinderen. Dat vinden de meeste ouders. Maar pubers blijven pubers, ze zoeken nou eenmaal de grenzen op. Hoe kun jij als ouder het gesprek aangaan met je kind? Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt. Op deze site helpen we je met tips en ervaringsverhalen van andere ouders.

Seksuele ontwikkeling

Hier vind je verschillende websites met informatie rondom de seksuele ontwikkeling:

  • Sense.info 
    Informatie over seks, intimiteit, voorbehoedsmiddelen, maar ook het aangeven van je grenzen.
  • SEGGSY 
    Website over onder andere seks en intimiteit.
  • www.nunietzwanger.nl 
    Website over onder andere het bespreken van zwangerschappen en de gevolgen daarvan.

Opvoeden

Hier vind je verschillende websites met informatie over thema's rondom opvoeden:

  • Helderopvoeden.nl
    Omgaan met opgroeiende kinderen en met alle verleidingen die ze tegenkomen. Hoe je dat kunt doen, vind je op deze website.
  • www.villapinedo.nl  
    Informatie over scheidingen, voor kinderen en ouders.
  • www.jouwggd.nl
    informatie over je gezondheid, media, gamen, relaties, school vriendschappen en nog veel meer. Ook biedt de website de mogelijkheid om anoniem te chatten en vragen te stellen.

Gezonde leefstijl

Hier vind je verschillende websites met informatie die bijdragen aan een gezonde leefstijl:

Mentale gezondheid

Hier vind je verschillende website met informatie over je mentale gezondheid:

  • Voor mentale gezondheid - Trimbos-instituut 
    Website voor onder andere mentale gezondheid, maar ook informatie over middelengebruik.
  • www.heyhetisoke.nl
    Voel jij je wel eens alleen? Of ben je soms gestrest? Dan ben je niet de enige. Praten lucht op als je je niet oké voelt. Soms is het lastig om een gesprek te beginnen. Het kan helpen als je iets met iemand gaat doen. Ga bijvoorbeeld samen een rondje lopen, een balletje trappen of een potje gamen. Op deze website vind je hulp en handige tips die je helpen het gesprek te starten. Bekijk wat werkt voor jou en ontdek hoe praten oplucht!

Mediawijsheid

Hier vind je websites met informatie over gezond en veilig gebruik van verschillende media:

Meedenken of vragen?

Ouders/verzorgers, jongeren én professionals spelen een belangrijke rol in het effect van OKO. Wil je meer informatie, heb je vragen of wil de deelnemen aan een van de werkgroepen neem dan contact op met:

Nikki Woudstra
Projectleider OKO-Weststellingwerf
n.woudstra@weststellingwerf.nl 

Agenda